Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ: Συναυλία της Χορωδίας το Σεπτέμβρη, στη Σκάλα ΩρωπούΑναστάσιος Συμεωνίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος των Μουσικών Συνόλων, χθες σε συνάντηση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο θα παρουσιάσει σε συναυλία της, η Χορωδία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, στο αμφιθέατρο του Λυκείου Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης", σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί, στο διάστημα από τις 15 έως τις 30 Σεπτέμβρη.
Αυτό ανήγγειλε χθες στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, σε σχετική συζήτηση - συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του.
Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία τους, πήραν ακόμη μέρος οι, Θανάσης Τοτόμης, πολίτης του Ωρωπού, μέλος του συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου της ΕΡΤ, και Ηρακλής Ψάλτης -με τηλεδιάσκεψη- διευθυντής του γενικού λυκείου Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης".
Στη διάρκεια της συνάντησης στην Αγία Παρασκευή, ο κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης, απηύθυνε πρόσκληση στο λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης", να παρακολουθήσει τη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, στο Ηρώδειο, στις 21 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του ίδιου, με ελεύθερη είσοδο για τους μαθητές.
Ακόμη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, ανήγγειλε την πρόθεσή του, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, να εμφανιστεί σε συναυλία που θα διοργανωθεί στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λυκείου Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης", το καλοκαίρι του 2019.
Ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, και μαέστρος των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά, το πιάνo, στο Εθνικό Ωδείο, τη Μουσικολογία, στο εθνικό και Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθήνας, τμήμα μουσικών σπουδών και τη διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας, στο Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue, και έκανε τα πρώτα του βήματα σαν βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθήνας, της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2002 έως σήμερα και στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στο διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων. Από το 2010 έως σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, ελλήνων και ξένων συνθετών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο, στο δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του πανεπιστημίου Πάτρας, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο, και στο Τορίνο.
Έχει συμπράξει επανειλημμένα σαν μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Πάτρας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, και τέλος, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ.
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ αποτελούνται, από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η οποία ιδρύθηκε το 1938, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής που ιδρύθηκε το 1954, και τη Χορωδία της ΕΡΤ, που ιδρύθηκε το 1977.
Η Χορωδία της ΕΡΤ
SOPRANI
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΒΑΦΕΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΖΑΒΙΤΣΑ ΜΑΡΙΑ
ΛΗ ΧΙΟΝ ΟΚ
ΛΕΚΑΤΣΑ ΣΟΦΙΑ
ΜΟΥΧΤΑΡΗ ΕΛΛΗ
ΑLTI
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΔΕΜΙΡΗ ΚΛΕΟΝΙΚΗ
ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΟΦΙΑ
ΡΕΒΙΔΗ ΕΥΑ
ΤΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ
ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΤΡΟΧΑΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΦΙΛΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΑΝΝΑ
ΤΕΝΟRI
ΖΑΜΠΟΥΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΣΤΑΝΚΟΒΙΤΣ ΝΤΑΝΙΕΛ
ΦΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΦΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
BASSI
ΖΑΒΙΤΣΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΕΤΕNΤΖΙΑΝ ΙΩΣΗΦ
ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΡΟΔΕ ΗΛΙΑΣ
ΤΟΥΜΑΡΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
Η Χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977 από τον Μάνο Χατζιδάκι, διευθυντή τότε του Τρίτου Προγράμματος της Ραδιοφωνίας, ως «Χορωδία του Τρίτου» σε συνεργασία με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, που υπήρξε οργανωτής και βασικός διευθυντής της. Σύντομα αναδείχθηκε σε ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα της χώρας.
Στο ρεπερτόριό της που περιλαμβάνει πάνω από 900 συνθέσεις, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων έργα για χορωδία και ορχήστρα των:
J. S. Bach, C. P. E. Bach, Bacalof, Beethoven, Berlioz, Bernstein, Brahms, Britten, Bruckner, Corette, Debussy, Dvořak, Elgar, Faure, Haydn, Holst, Janacek, Kancheli, Kodaly, Liszt, Mahler, Mendelssohn, Milhaud, Mozart, Orff, Pergolesi, Prokofiev, Rossini, S. Saens, Shostakovich, Fl. Schmith, Schubert, Shumann, Scriabin, Stravinsky, Szymanowski, Taneyef, Verdi, Vivaldi.
Στη διαμόρφωση του ρεπερτορίου της δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρώτες εκτελέσεις ελληνικών έργων (240 έργα που περιλαμβάνουν συνθέσεις για χορωδία και ορχήστρα καθώς και χορωδιακά a capella) των:
Αδάμη, Αντωνίου, Αστρινίδη, Ανδριόπουλου, Βούκανου, Βρόντου, Γρηγορίου, Ζώρα, Θεοδωράκη, Καλομοίρη, Κουρουπού, Κούκου, Κουνάδη, Καραϊνδρου, Κωνσταντινίδη, Κυπουργού, Λεονταρίτη, Λεοντή, Μαμαγκάκη, Μαραγκόπουλου, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου, Μπαλτά, Νεζερίτη, Ξενάκη, Ξένου, Παπαδημητρίου, Ριάδη, Σπανουδάκη, Τάτση, Τενίδη, Χατζιδάκι, Χρήστου κ.α.
Στο ρεπερτόριο της Χορωδίας ανήκουν και οι όπερες: Aida (Verdi), Capuleti e Montecchi (Bellini), Norma (Bellini), Carmen (Bizet), Lucrezia Borgia (Donizetti), Les Troyens (Berlioz), L’ Orfeo (Monteverdi), Maria Stuarda (Donizetti), Die Zauberflöte (Mozart), Cosi fan tutte (Mozart), Don Giovanni (Mozart), Le Nozze di Figaro (Mozart), La Traviata (Verdi), Tristan und Isolde (Wagner), Medea (Ceroubini), Thais (Massenet), Alceste (Gluck), Όπερα της πεντάρας (Weill), Η επιστροφή της Ελένης (Μικρούτσικος), Ο γυάλινος κόσμος (Μαραγκόπουλος), Μόμο (Μπαλτάς), Ρέα, Τίγκρα (Σαμάρας), και «Η άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ» (Weill), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Teatro Real της Μαδρίτης.
Η δραστηριότητα της χορωδίας στο εξωτερικό, αυξήθηκε εντυπωσιακά την περίοδο 1993 - 1994, επί γενικής διεύθυνσης Μίκη Θεοδωράκη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες εμφανίσεις της εκτός Ελλάδας, Φεστιβάλ Ανόβερο, Καίρου, Τουλούζης, Κολωνίας, Μονάχου, Βελιγραδίου, Φλωρεντίας, όπερα Ελσίνκι, όπερα Μονπελιέ, Alte Oper Φρανκφούρτης, Καναδάς, Κύπρος, Τουρκία, Τυνησία, περιοδεία στις ΗΠΑ, N. Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο κ.α.
Το 2004 έλαβε μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των ολυμπιακών και παραολυμπιακών αγώνων της Αθήνας. Επίσης τον Οκτώβρη του 2007 στο Polytheater του Πεκίνου, έδωσε την εναρκτήρια συναυλία στα πλαίσια του πολιτιστικού έτους της Ελλάδας στην Κίνα.
Η Χορωδία της ΕΡΤ κατά την πολυετή δραστηριότητά της, έχει συνεργαστεί με όλους τους καταξιωμένους Έλληνες καθώς και με κορυφαίους ξένους μαέστρους: K. Mazur, G. Menouhin, I. Fischer, M. Plasson, V. Askenazy, D. Kitajenko, N. Marriner.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1