Ευάγγελος Χριστοφόρου: Ομιλία του Αυλωνίτη καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - ΕΜΠ, στην ΑθήναΣε εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις
Το σύστημα επιτήρησης του εργαστηρίου του ΕΜΠ με την ονομασία "HeGeMon" -ΗΓΕΜΩΝ, από το αρκτικόλεξο Hellenic Geo-electromagnetic Monitoring System, παρουσίασε σε ομιλία του στην Αθήνα, σε εκδήλωση της  κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, ο Αυλωνίτης καθηγητής ηλεκτρονικών υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - ΕΜΠ, στη σχολή μηχανικών μεταλλείων - μεταλλουργών, Ευάγγελος Χριστοφόρου.

Αναλυτικά στην ομιλία του ο Αυλωνίτης καθηγητής του ΕΜΠ, Ευάγγελος Χριστοφόρου, τόνισε: 
"Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι γεωπολιτικά ευαίσθητη και στρατηγικά κρίσιμη. Η Σούδα είναι η βάση οργάνωσης και εξόρμησης των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών επεμβάσεων για τη Μέση και Εγγύς Ανατολή.
Οι γείτονες εξ ανατολών, βυθιζόμενοι σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, βρίσκουν, όπως κάνουν σε κάθε παρόμοια περίπτωση, τη στρατιωτική επεκτακτική τους πολιτική σαν το μέσον και την αναγκαιότητα για τη διέξοδο από την κρίση τους, αλλά και για τη διασκέδαση της εσωτερικής κοινής γνώμης. Είναι δε σαφές ότι όπως το 1974 έτσι και τώρα αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ δεν βοηθά στην προστασία της χώρας μας.
Η πολιτική μας θέση πρέπει να είναι αμυντική, χωρίς κανένα συμβιβασμό και εξάρτηση από μεγάλα συμφέροντα:
Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε και να ευχαριστούμε τις μεγάλες δυνάμεις για το κάθε θερμό ή θερμότερο επεισόδιο και να ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει τίποτε.
Αν δεν έχουμε δική μας αμυντική θωράκιση και στηριζόμαστε στα διεθνή δορυφορικά δίκτυα και στο ΝΑΤΟικό έλεγχο, δεν έχουμε ισχυρό διπλωματικό χαρτί και δεν μας υπολογίζουν.
Μια τέτοια πολιτική αναπτερώνει το κοινό αίσθημα δικαίου της κοινής γνώμης και αναβαθμίζει τις προσδοκίες και τα οράματά τους, χωρίς επεκτατική διάθεση και αλυτρωτικά σενάρια.
Δύσκολο, αλλά κατορθωτό. Σήμερα η στρατιωτική διένεξη δεν στηρίζεται μόνο στα τουφέκια και στα κανόνια, αλλά κυρίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στα ευφυή συστήματα και τη γρήγορη ανάδραση. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν δυο συνθήκες που επιτρέπουν την αναδιοργάνωση της αμυντικής θωράκισης της χώρας:
Ο ένας είναι η γεωγραφία της χώρας. Το πλήθος των νησιών και των βραχονησίδων επιτρέπει τη χρήση αμυντικών συστημάτων επιτήρησης και ανάδρασης που να είναι αποδοτικά και οικονομικά.
Ο άλλος, εξίσου σημαντικός, είναι ότι η χώρα διαθέτει πλήθος επιστημόνων και τεχνικών, ικανών να αναπτύξουν τέτοια συστήματα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο της χάραξης και ανάλυσης στρατηγικής όσο και τεχνικών λύσεων που απαιτούνται.
Έτσι, μπορούμε να οργανώσουμε ή να προτείνουμε στην ελληνική κοινωνία:
Την οργάνωση ενός ελληνικού συστήματος επιτήρησης που δεν θα στηρίζεται στο δορυφορικά και ΝΑΤΟικά συστήματα επιτήρησης. Εμείς στο εργαστήριό μας το ονομάζουμε "HEGEMON" (ΗΓΕΜΩΝ) από το αρκτικόλεξο του «Hellenic Geo-electromagnetic Monitoring» System. Αυτό το σύστημα μπορεί να στηρίζεται σε:
Υπέργεια και επίγεια radar σε συνδυασμό με στόλους από UAVs που θα επιτηρούν χωρίς να μπορούν να "πιαστούν" από μη φίλια μέσα επιτήρησης.
Υποθαλάσσια παθητικά radar (ακουστικά κυρίως) με στόλους από θαλάσσια UAVs που θα επιτηρούν με ικανοποιητική ακρίβεια.
Στη συνεργασία αυτών των δύο μέσων για την εν τέλει ανάπτυξη του "ΗΓΕΜΟΝΑ", του ελληνικού γεω-ηλεκτρομαγνητικού συστήματος επιτήρησης.
Την οργάνωση ενός αποτελεσματικού συστήματος ανάδρασης, που αφ' ενός ευχόμαστε να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ, αφ' ετέρου όμως θα επιτρέψει την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Το σύστημα αυτό, μπορεί να στηρίζεται σε:
Τεχνικές στόχευσης και "φωτογράφισης" laser για το τεκμήριο της παραβατικότητας ενός εισβολέα και στη συνέχεια της απελευθέρωσης φωτονικής δέσμης υψηλής ενέργειας, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική εξόντωση εναέριου, επίγειου και επιπλέοντος στόχου.
Τεχνικές υποθαλάσσιας στόχευσης. Έχοντας στο μυαλό μας ότι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος σήμερα είναι το βασικά άλυτο τεχνικά θέμα, θα στηριχθούμε σε υποθαλάσσια συστήματα βολής (ας τις πούμε εξελιγμένες και γρήγορες τορπίλες) που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική εξόντωση υποθαλάσσιου εχθρικού στόχου.
Ευφυείς τεχνικές απόκρυψης μηχανοκίνητων μέσων (αεροπλάνα, καράβια, τανκς), με έξυπνους απορροφητές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τόσο στο ορατό, όσο και στο υπέρυθρο, αλλά και σε επίπεδο μικροκυματικής ακτινοβολίας.
Την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο το αξιόμαχό τους, με:
Την πραγματικά αποτελεσματική εκπαίδευση των στελεχών και την ικανότητα εγχώριων επισκευών και κατασκευών, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο και με σοβαρά τεχνικά κέντρα του εξωτερικού.
Τη συνεργασία όλων των Όπλων και των Σωμάτων με μοντέρνες τεχνικές που θα αναπτυχθούν σε εγχώριο επίπεδο και θα μοιράζονται τις επιτυχίες του κάθε Όπλου και Σώματος.
Την εισαγωγή και άριστη εκπαίδευση ικανών παιδιών προοδευτικής κατεύθυνσης στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων για την άσκηση της σωστής πολιτικής όταν αυτό γίνει δυνατό.
Η προώθηση μιας τέτοιου είδους αμυντικής θωράκισης, που θα γίνει "Πιστεύω" σε όσο γίνεται περισσότερα στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς την πρακτική δυνατότητα επιθετικής και ιμπεριαλιστικής πολιτικής, αλλά με τη σαφή δυνατότητα επιτυχούς αμυντικής θωράκισης, αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στην εξέλιξη των αντικειμενικών συνθηκών και της συνειδητοποίησης των λαϊκών μαζών που σε ώριμες συνθήκες θα στηρίξει και θα στηριχθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις για την πραγματική αναγέννηση της χώρας και του λαού της που μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά του παρελθόντος".
Ο Ευάγγελος Χριστοφόρου, είναι καθηγητής ηλεκτρονικών υλικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - ΕΜΠ, στη σχολή μηχανικών μεταλλείων - μεταλλουργών, και διευθυντής του εργαστηρίου ηλεκτρονικών αισθητηρίων.
Ακόμη, είναι διδάκτορας μηχανικός του πανεπιστημίου του Λονδίνου, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υλικών του πολυτεχνείου της Βιέννης, στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένου Μαγνητισμού, του Universidad Computense de Madrid, και στο τμήμα μαγνητικών υλικών του Ινστιτούτου Τεχνικής Φυσικής, του Ιάσιου.
Με την επιστημονική του ομάδα, των ηλεκτρονικών και μαγνητικών υλικών στο ΕΜΠ - http://www.magnetics.metal.ntua.gr, αναπτύσσει έρευνα στα πεδία:
Υλικά και εφαρμογές για αισθητήρες και μορφομετατροπείς, με σημαντικότερο προϊόν την μέθοδο και διάταξη για την μαγνητική επιτήρηση της κατανομής του τανυστή τάσεων σε χάλυβες.
Υβριδικά ηλεκτρικά συστήματα, με την σημαντική καινοτομία, την αειφόρα και οικονομική παραγωγή υδρογόνου από το νερό.
Μαγνητικές τεχνικές για βιοϊατρικές εφαρμογές, μια νέα δραστηριότητα της ομάδας, που αφορά την οδήγηση και επιτήρηση της θέσης μαγνητικών νανοσωματιδίων.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (h-index=21) και έχει δώσει περισσότερες από 30 προσκεκλημένες εργασίες, σε διεθνή συνέδρια.
Είναι τέλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο παγκόσμιο δίκτυο μαγνητικών μη καταστροφικών δοκιμών, αντιπρόεδρος της ελληνικής εταιρίας μη καταστροφικών δοκιμών, πρόεδρος του ευρωπαϊκού συνεδρίου μαγνητικών αισθητήρων και μορφομετατροπέων (EMSA Conference), πρόεδρος του διεθνούς συνεδρίου σε υλικά και εφαρμογές για αισθητήρες και μορφομετατροπείς (IC-MAST), εκδότης του επιστημονικού περιοδικού "Journal of Materials and Applications for Sensors and Transducers", περιφερειακός εκδότης του περιοδικού "Recent Patents in Material Science", μέλος της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού "Journal of Electrical Engineering", "Journal of Automation Mobile Robotics and Intelligent Systems" και "Measurement Automation Robotics".
Περισσότερες πληροφορίες, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής