Πρωτοσέλιδο στην Εφημερίδα των Συντακτών: Έκανε τα μαθηματικά τέχνη- Η Γεωργία Μαραγκού, εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού


Πρωτοσέλιδο στην Εφημερίδα των Συντακτών, είναι σήμερα,η μέθοδος εργασίας στα μαθηματικάτηςΓεωργίας Μαραγκού, εκπαιδευτικού του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού.
Συγκεκριμένα, η ΕφημερίδατωνΣυντακτώνσημειώνει:
Έκανε τα μαθηματικά τέχνη.
Διεθνής διάκριση για εκπαιδευτικό που δημιούργησε πρωτότυπα εργαστήρια.
Εφαρμόζει εναλλακτική διδακτική μεθοδολογία, εντάσσοντας την τέχνη στη διδασκαλία των μαθηματικών. Αναλυτικό ρεπορτάζ, στη σελ. 23 της εφημερίδας.
Σημειώνεται ότι, η Γεωργία Μαραγκού, μαθηματικός του 1ου Γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού,ήταν εισηγήτρια στο 34ο πανελλήνιο μαθηματικό συνέδριο της ΕΜΕ, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στη Λευκάδα,από τις 3 έως τις 5 Νοέμβρη.
Στην ομιλία της την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στις 3 Νοέμβρη, στις 18:5019:10 το απόγευμα, στην αίθουσα Δ’, του συνεδριακού κέντρου της Λευκάδας, με τίτλο "Ιχνηλατώντας τα εμπνευσμένα μονοπάτια του Μ. C. Escher", είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στη σχέση μαθηματικών και τέχνης, με άξονα το έργο του Ολλανδού χαράκτη Μ. C. Escher.
Στην αλλαγή της διαδικασίας μάθησης από απομνημονευτική, ατομική, σε διερευνητική ομαδοσυνεργατική, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην καλλιέργεια θετικών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών, στην εισαγωγή καινοτόμων προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, που θεωρείται φυσικό επακόλουθο των αναγκών της σύγχρονης εποχής, σε μια προσπάθεια το σχολείο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες παιδαγωγικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και στις κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Οι μαθητές, στα πλαίσια του προγράμματος που αφορά μαθηματικά και τέχνη καθοδηγήθηκαν να ερευνήσουν το έργο του Μ. C. Escher, να σχεδιάσουν τις δικές τους πλακοστρώσεις όχι μόνο με χαρτί και ψαλίδι, αλλά και με δυναμικά λογισμικά γεωμετρίας. Συνεργάστηκαν, αυτοσχεδίασαν και τελικά πρωτοτύπησαν στην παρουσίαση των εργασιών τους.
Σημειώνεται ότι το καινοτόμο μαθησιακό πρόγραμμα υλοποιείται στο μαθηματικό εργαστήρι του 1ου γυμνασίου Σκάλας Ωρωπού, για έβδομη συνεχή χρονιά.
Στο προεδρείο του συνεδρίου, ήταν οι μαθηματικοί, Ιωάννα Δοργιάκη, Αριστοτέλης Κτενάς, και Σπύρος Ορφανάκης. 
Το 34ο μαθηματικό συνέδριο, διοργάνωσε η μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ, με στόχο να αναδείξει τα μαθηματικάστην επιστημονική έρευνα, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, και πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, από τις 3 έως τις 5 Νοέμβρη.
Τοπρόγραμματου συνεδρίου περιλάμβανε κεντρικές ομιλίες των, Στέφαν Κλάους, καθηγητή αλγεβρικής & διαφορικής τοπολογίας, στο ινστιτούτο Oberwolfach Research for Mathematics-MFO, και στο πανεπιστήμιοMainz,"Onalgebraiccurvesandsurfacesinsecondaryschools",Χρήστου Αθανασιάδη, καθηγητή βασικής άλγεβρας, μαθηματικό τμήμα, πανεπιστήμιο Αθήνας, "Οι αριθμοί Catalan στην άλγεβρα, τη γεωμετρία και τη συνδυαστική",Διονύση Αναπολιτάνου, ομ. καθηγητή μεθοδολογίας & φιλοσοφίας των μαθηματικών & φυσικών επιστημών, παν/μιο Αθήνας, "Ο λαβύρινθος του συνεχούς, η εμπειρική πραγματικότητα και το πρόβλημα της ακριβούς μέτρησης",Νικόλαου Τετράδη, καθηγητή θεωρητικής φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων,προέδρου τμήματος φυσικής, παν/μιο Αθήνας, "Η γεωμετρία του σύμπαντος",Επαμεινώνδα Κεχαγιά, καθηγητήαλγεβρικής τοπολογίας &θεωρίας αναλλοίωτων,προέδρουμαθηματικούτμήματος, παν/μιο Ιωαννίνων, "Ο γρίφος των πολυωνυμικών εξισώσεων και η εξέλιξη της άλγεβρας", και Ουρανίας Χρυσαφίνου, ομ. καθηγήτριας μαθηματικούτμήματος,παν/μιο Αθήνας, "Μαθηματικά και βιολογία: Μια ισχυρή διασύνδεση".
"Πάντα καταριθμόν γίγνονται"(Πυθαγόρας), ήταν ο τίτλος του επιστημονικού συνεδρίου της ΕΜΕ.
Περισσότερες πληροφορίες,τηλ. 3616532, 3617784, e-mail: geomar1712[@]yahoo.gr, και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 
2.ΕφημερίδατωνΣυντακτώνwww.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi
5.https:// drive.google.com/file/d/0B_NUXAZTjZoeRXFheU5uaDZ3VnM/view?ths=true

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1