Αίθουσα Τίτου Πατρίκιου προς τιμήν του ποιητή, σε εκδήλωση του 1ου γενικού λυκείου Χαλκίδας


Με αυθόρμητο θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου γενικού λυκείου Χαλκίδας τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, που επισκέφτηκε το σχολείο, στις 15 Ιανουαρίου, προσκεκλημένος του συλλόγου διδασκόντων.
Η συνάντηση των μαθητών με τον ποιητή εξυπηρετεί την παροχή υψηλής παιδείας, είναι μια εμπειρία ζωής, μια συνάντηση με τη ζωντανή ιστορία, τόνισε στο καλωσόρισμά της η κ. Μαρία Ματθαίου, επικεφαλής του σχολείου, φιλόλογος.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης με μουσική συνοδεία πιάνου, διαβάστηκαν τρία ποιήματά του Τίτου Πατρίκιου, κι ακολούθησε συζήτηση του ποιητή με τους μαθητές.
Ο ποιητής με αφορμή τη συγκινητική, όπως τη χαρακτήρισε, υποδοχή των παιδιών, επισήμανε την ανάγκη επικοινωνίας, του διάλογου, της συνάντησης με τους άλλους, αναιρώντας τη γνωστή φράση του Σαρτρ, και με εξαιρετικά δομημένο λόγο, εντυπωσιακή πνευματική διαύγεια, χιούμορ και ευγένεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, καταγοητεύοντας τους.
Μιλώντας για τη σχέση του με άλλους ποιητές και την ποίηση, αναφέρθηκε στις ποιητικές ανθολογίες που υπήρχαν στο σπίτι τους, την ποιήτρια θεία Λιλή Πατρικίου - Ιακωβίδη μέσω της οποίας συνάντησε, μικρό παιδί ακόμη, τον Παλαμά και το Σικελιανό. Την ποίηση την αντιλαμβανόταν και λεκτικά την απαξίωνε, ως "μικροαστική συναισθηματική δραστηριότητα που σε απομακρύνει από την δράση", έγραφε όμως κρυφά, και τελικά "ήταν το πεπρωμένο του", όπως του "προφήτευσε" ο Γιάννης Ρίτσος στον Άη Στράτη.
Για την κρίση, είπε πως την θεωρεί κατεξοχήν οικονομική που επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, και διέξοδος μπορεί να υπάρξει με δουλειά παραγωγική, δημιουργική.
Όσον αφορά την ποιητική έμπνευση, αρχικά πίστευε ότι αρκούσε η προσηλωμένη δουλειά στο γραφείο, αλλά αργότερα παραδέχτηκε πως υπάρχει και η έμπνευση, την οποία όρισε ως έκλαμψη, ένα ξαφνικό φωτισμό των πραγμάτων και ανακάλυψη μιας όψης που δεν είχε ειδωθεί ποτέ πριν - μπορεί μάλιστα να συμβεί στον καθέναν.
Βασικό δομικό και λειτουργικό στοιχείο της ποίησης είναι η γλώσσα, και προσυπέγραψε τη φράση του Φλωμπέρ "μπορώ να περάσω μια ολόκληρη βδομάδα αναζητώντας τη λέξη".
Παρομοίασε το ποίημα με γέφυρα, που η στερεότητα της κατασκευής της εξασφαλίζεται με τη σωστή θέση κάθε πέτρας (στο ποίημα = λέξη) κι έτσι εξασφαλίζεται η επικοινωνία με την άλλη μεριά. Ο ποιητής τελικά είναι ένας pontifex δηλ. ένας γεφυροποιός.
Η σχέση ποίησης και εξουσίας σημείωσε, πως είναι σαν ένα μπρά ντέ φέρ. Τα υποταγμένα στην εξουσία έργα, αυτά που την εξιδανικεύουν, είναι καταδικασμένα στη λήθη. Και για να γίνει πιο κατανοητή η σχέση αυτή, αφηγήθηκε την ιστορία πως το διπλό καμπαναριό στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στη Ρώμη έμεινε με έναν μόνο άγγελο!
Ακολούθησαν κι άλλες πολλές ερωτήσεις των μαθητών, ακόμη και για το αν φοβάται το θάνατο, στις οποίες ακούραστος - και χωρίς να κουράσει - ο ποιητής απάντησε, και μεταξύ άλλων τους αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του, τη διακοπή του καπνίσματος. Άλλωστε, λίγο αργότερα οι μαθητές της ομάδας "Κάνουμε ραδιόφωνο;", τού πήραν συνέντευξη, με ερωτήσεις πιο προσωπικές αυτή τη φορά, για την πρώτη τους εκπομπή που θα έχει αφιέρωμα στον ποιητή.
Στην ερώτηση ποια συμβουλή θα έδινε στα εγγόνια του, απάντησε, να είναι κριτικοί προς τις συμβουλές που τους δίνουν οι μεγαλύτεροι, γιατί πολλές φορές εκείνοι θέλουν να δικαιώσουν τον εαυτό τους. Στο τέλος διάβασε και ο ίδιος ποιήματά του.
Ο υψηλός καλεσμένος του σχολείου, τιμήθηκε με την ονοματοθεσία αίθουσας του σχολείου σε αίθουσα ποιητή Τίτου Πατρίκιου.
Στον ποιητή δόθηκαν δώρα, ένα αντίγραφο της απονομής του μεταλλίου της πόλης από το δημοτικό συμβούλιο της Χαλκίδας, στο σχολείο το 1958, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατονταετίας από την ίδρυσή του, και προσωπογραφία του ποιητή φιλοτεχνημένη από μαθητή, ταλαντούχο.
Οι εντυπώσεις όλων συμπυκνώθηκαν στη λέξη, γοητεία. Ο Τίτος Πατρίκιος κατέκτησε το νεανικό κοινό με τη σπινθηροβόλα νιότη του πνεύματος του, και τη διάθεσή του για ζωή. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ένας μαθητής, ο Τίτος, κυρία, είναι Τυπάκι!

Ο Τίτος Πατρίκιος

"Εγώ δεν είμαι μόνο αυτός που βλέπεις, αυτός που ξέρεις
δεν είμαι μόνο αυτός που θά’ πρεπε να μάθεις."
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, σε συνέντευξή του παλαιότερα στην εκπομπή "Άνευ ορίων", στο Ράδιο Ιστιαία 100,4 στη Ράνια Παπαδοπούλου, είχε μιλήσει για τη ζωή του, το έργο του, το χθες και το σήμερα. Ο ποιητής είχε αναφερθεί στα πρόσωπα που τον καθόρισαν, στα βιώματά του από την περίοδο της Κατοχής, στην εξορία του στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη, τις ουλές του εμφυλίου, αλλά και στην περίοδο της δικτατορίας.
Βασικό σημείο αναφοράς στη συζήτηση, ήταν η ποίηση και η δημιουργική γραφή. Παράλληλα, ο ποιητής είχε αναφερθεί στο σήμερα και είχε διαβάσει αποσπάσματα από το έργο του.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Για σκέψου να μην πρόφταινα
κι αυτό το καλοκαίρι
να δω το φώς ξανά εκτυφλωτικό
να νιώσω την αφή του ήλιου στο κορμί μου...

να οσμιστώ δροσερές και χαλασμένες μυρωδιές
να γευτώ γλυκόξινες και πιπεράτες γεύσεις
ν' ακούω τα τζιτζίκια ως τα κατάβαθα της νύχτας
να καταλαβαίνω τους δικούς μου που αγαπώ
να μην αδημονώ μ' αυτούς που με στηρίζουν
να σκέφτομαι κι εκείνους που θέλησα να ξεχάσω
να βρίσκω φίλους που έρχονται από μακριά
ν' αφήνω κι άλλες ζωές να μπαίνουν στη δική μου
να κολυμπάω σε θάλασσες ζεστές
ν' αντικρύζω φρέσκα σώματα γυμνά
ν' αναπολήσω έρωτες, να ονειρευτώ καινούργιους
ν' αντιληφθώ τα πράγματα που αλλάζουν.
Έτσι καθώς τα πρόφτασα αυτό το καλοκαίρι
λέω να ελπίζω για προσεχή Χριστούγεννα
για κάποια επόμενη Πρωτοχρονιά -
άσε να δούμε για παραπέρα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ
Δεν είχανε λεφτά ούτε για νεκροφόρα.
"Ήμαρτον Θε μου,
μα σήμερις και να πεθάνεις δεν μπορείς..."...
έλεγε η διπλανή γειτόνισσα.
Τέλος φωνάξανε ένα ταξί και βάλανε το φέρετρο
εκεί που βάζουν τις βαλίτσες
μισό μέσα, μισό έξω.
Κι έτρεχε το πολύχρωμο αυτοκίνητο για το νεκροταφείο
σαν εφιαλτικό αγρίμι
που κράταγε στα δόντια τη βορά του.
Περισσότερες πληροφορίες, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις
Η εκπομπή εδώ:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός