Στο Apokries.ert.gr, o χορός των Γέρων της Σκύρου


Αφιέρωμα στο χορό των Γέρων της Σκύρου, φιλοξενεί το Apokries.ert.gr.
Η διάθεση των Σκυριανών να γλεντήσουν και να ξεφαντώσουν τις Απόκριες είναι αστείρευτη.
Στο νησί της Σκύρου, από την αρχή του Τριωδίου κάθε Σαββατοκύριακο το έθιμο απαιτεί ο "Γέρος" και η "Κορέλα" (άντρας και γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα) να βγαίνουν στους δρόμους και να δίνουν το δικό τους χρώμα στη γιορτή. Όλοι οι ντόπιοι, αλλά κι όσοι αγαπούν τη Σκύρο, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή μια μακραίωνη, ιδιαίτερη παράδοση που έχει τις ρίζες της στη διονυσιακή λατρεία.
Σε βίντεο, αποτυπώνεται πώς οι Σκυριανοί αναβιώνουν κάθε χρόνο το έθιμο "Ο Χορός των Γέρων".
Από το λιμάνι ακόμη, τη Λιναριά, οι Γέροι με τα 40 μπρούτζινα κουδούνια στη μέση τους, έρχονται να προϋπαντήσουν τους επισκέπτες. Το μεγάλο γλέντι στο νησί πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Γέροι βγαίνουν από τα σπίτια τους και, "σαν κοπάδι γιδοπροβάτων", περνούν μέσα από τα σοκάκια. Οι Γέροι, συνοδευόμενοι από τις Κορέλες, κι έναν Φράγκο (ο Φράγκος είναι ο τρίτος της συνοδείας, ντυμένος με ευρωπαϊκά ρούχα, με μαντήλι στο πρόσωπο, ένα κουδούνι κρεμασμένο πίσω στη μέση του και μια μπουρού στο χέρι) ξεκινούν από νωρίς το περπάτημα στους δρόμους και τις πλατείες, που σταδιακά μετατρέπεται σε χορό με συγκεκριμένα βήματα και κινήσεις, σε μικρές παραστάσεις ενός παράδοξου χορού, από πολύ παράδοξους χορευτές.
Ένας άλλος εορτασμός του καρναβαλιού στη Σκύρο, είναι η "Τράτα", την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Κατά τη διάρκεια της Τράτας, η οποία αναπαριστάνει τη ζωή των ναυτικών, οι εκτελεστές είναι συνήθως ψαράδες. Σατιρίζουν με έμμετρο λόγο καταστάσεις και γεγονότα της ελληνικής καθημερινότητας. Αυτοί οι σατιρικοί στίχοι και τα κοστούμια των εκτελεστών διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους θεατές.
Την Καθαρά Δευτέρα οι Γέροι δεν ντύνονται. Όμως στη Χώρα, στήνεται ένα τεράστιο γλέντι με σαρακοστιανά, παραδοσιακή μουσική, χορό και πολλά γέλια. Όλοι φορούν τις χαρακτηριστικές, παραδοσιακές ενδυμασίες τους και χορεύουν τοπικούς χορούς στην πλατεία της Αγοράς.


Περισσότερες πληροφορίες, http://apokries.ert.gr/o-choros-ton-geron-skyros/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός