Κώστας Λογαράς : "Η λογοτεχνία είναι πρωτίστως επεξεργασία της γλώσσας"


Εκδήλωση παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πατρινού συγγραφέα Κώστα Λογαρά, "Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο", στον Ιανό
Εκδήλωση παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Κώστα Λογαρά, με τίτλο "Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο", που κυκλοφορεί σε 224 σελ., από τις εκδόσεις Καστανιώτη, διοργανώνεται στις 27 Φλεβάρη, στις 8.30μμ, στον Ιανό.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος Μαρία Θέρμου. Αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζει ο Δημήτρης Καραμπέτσης, ηθοποιός, ενώ η βραδιά θα κλείσει μουσικά με το Νίκο Τουλιάτο.
Η κρίση στην Πάτρα ξεκίνησε από το ’85, με την εκτεταμένη αποβιομηχανοποίηση της πόλης. Η Πειραϊκή Πατραϊκή, η Pirelli, η Μίσκο κλπ. έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν στις βαλκανικές χώρες. Πάμπολλοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έμειναν χωρίς δουλειά ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν εργασία. Η Πάτρα ήταν μια μικρογραφία της πτώχευσης που θα ζούσε ολόκληρη η χώρα 25 χρόνια αργότερα, το 2010, τονίζει ο Πατρινός συγγραφέας και φιλόλογος Κώστας Λογαράς, σε συνέντευξή του στο diastixo.gr, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο "Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο", εκδόσεις Καστανιώτη.
Όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι αισιόδοξης προοπτικής, - συνεχίζει - η ταπεινή μου γνώμη είναι πως αν ο πολιτικός κόσμος δεν πει την αλήθεια στον ψηφοφόρο «γιατί» και «πώς» φτάσαμε στην πτώχευση, ποιές «πελατειακές τακτικές» και ποιές «νοοτροπίες» μάς έφεραν σ’ αυτόν τον ξεπεσμό, δεν υπάρχει χαραμάδα. Η μετάθεση των ευθυνών και η δαιμονοποίηση των άλλων ή των έξω, είναι μια συνειδητή εξαπάτηση του λαού εκ μέρους σύμπαντος σχεδόν του πολικού προσωπικού. Που επιδιώκουν να νέμονται την εξουσία εναλλάξ μέσω του λαϊκισμού και των υποσχέσεων.

Η λογοτεχνία σήμερα
Η λογοτεχνία είναι πρωτίστως επεξεργασία της γλώσσας. Κέντημα, γραφή με το βελονάκι (όπως έχει επισημάνει η κριτικός Μαρία Στασινοπούλου). Η επιλογή της λέξης, ο ρυθμός της αφήγησης, η λιτότητα του λόγου, η κατάκτηση των γεγονότων και η ένταξή τους στον αφηγηματικό χρόνο, η πλοκή και το ύφος. Κι αυτή η δουλειά απαιτεί αργούς ρυθμούς. Αν σέβεσαι αυτό που κάνεις αλλά και τον χρόνο που αφιερώνει ο αναγνώστης σου για να σε διαβάσει, πρέπει να σε απασχολεί ακόμα και η τελευταία τελεία. Δεν είναι φασόν η λογοτεχνία, από τη λεπτομερειακή επεξεργασία της γλώσσας εξαρτάται η αλήθεια του συγγραφέα, συμπληρώνει.
Ο συγγραφέας, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες - ποιητές, ανανεωτές της γλώσσας, και στοχαστές της Πάτρας, και της γενιάς του.
Που: Ιανός, Σταδίου 24
Πότε: 27 Φλεβάρη, 8.30μμ
Περισσότερες πληροφορίες, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός