Σε Ισπανία, Ολλανδία και Ιταλία το 2ο γενικό λύκειο Αλιβερίου, με το πρόγραμμα Erasmus


Στο Αλιβέρι το Σεπτέμβρη, συνάντηση εκπαιδευτικών τεσσάρων χωρών
Στη Σεβίλλη, στο κολέγιο Privado Concertado Arboleda, βρέθηκε από τις 5 έως τις 11 Μάρτη, αντιπροσωπεία του 2ου γενικού λύκειου Αλιβερίου, αποτελούμενη από τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς και έξι μαθητές, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+K2, συμπράξεις σχολείων για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, "Generazione Web Europeo" - "H Γενιά του ευρωπαϊκού ιστού".
Στη Σεβίλλη, βρέθηκαν 24 συνολικά μαθητές από τις 4 συνεργαζόμενες χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.
Από το 2ο γενικό λύκειο Αλιβερίου, πήραν μέρος μαθητές της α΄ και β΄ τάξης, και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί, Λίτσα Γλάρου, υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος, Γιάννης Μαλούκος και Ευαγγελία Καρκαλέτση.
Οι μαθητές, φιλοξενήθηκαν από ισπανικές οικογένειες, γνώρισαν τον τρόπο ζωής των εκεί συμμαθητών τους, παρακολούθησαν πρωινές δραστηριότητες και απογευματινές συναντήσεις, και ξεναγήθηκαν σε μέρη διασκέδασης των νεολαίων της Σεβίλλης.
Γνωρίστηκαν ακόμη, μέσα από κοινές δραστηριότητες με τους ιταλούς, και τους ολλανδούς συμμαθητές τους.
Η διοργάνωση των ισπανών ήταν υποδειγματική, και οι δραστηριότητες στους τομείς του βιώσιμου τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, πολύ ενδιαφέρουσες για τους μαθητές.
Στη διάρκεια της φιλοξενίας, οι μαθητές διδάχτηκαν φλαμέγκο από ισπανίδες μαθήτριες και παρουσίασαν παράσταση χορού - flashmob, σε κεντρική πλατεία της Σεβίλλης.
Επισκέφτηκαν τα αξιοθέατα της πόλης, τον καθεδρικό ναό στο ιστορικό κέντρο, και το αραβικό ανάκτορο Αλκαζάρ. Ακόμη, διέσχισαν με ποδήλατα τις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, και επισκέφτηκαν το εθνικό πάρκο Ντονιάνα, νότια της Σεβίλλης.
Το πρόγραμμα έκλεισε με συνεστίαση για τους μαθητές των τριών χωρών, με φαγητά που είχαν παρασκευάσει οι οικογένειες των ισπανών μαθητών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Η ισπανική εμπειρία εκτιμάται ότι η προσέδωσε σημαντικά ερεθίσματα για τη διαρκή πρόοδο και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών, κι ενίσχυσε τους δεσμούς φιλίας που αναπτύχθηκαν με τα σχολεία - εταίρους.
Νωρίτερα, στις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου, η αντιπροσωπεία του 2ου γενικού λυκείου Αλιβερίου, είχε βρεθεί στην ολλανδική πόλη Hoogeveen, στο σχολείο Wolfs bos.
Εδώ, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μια διδακτική ώρα σε διαφορετικό αντικείμενο ο καθένας για την απόκτηση ρεαλιστικής εικόνας της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και εντυπωσιάστηκαν από τα υπερσύγχρονα εργαστήρια φυσικών επιστημών και καλλιτεχνικών.
Στην Ολλανδία, πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί, Λίτσα Γλάρου, Ευαγγελία Καρκαλέτση, Γιάννης Μαλούκος και Ελένη Γότα, επικεφαλής της σχολικής μονάδας.
Το περασμένο Νοέμβρη, από τις 15 έως τις 17, η αντιπροσωπεία του 2ου γενικού λυκείου Αλιβερίου είχε βρεθεί, στο ιταλικό σχολείο Istituto Omnicomprensivo, του Όρτε.
Εδώ, είχε γίνει η πρώτη γνωριμία των εκπαιδευτικών από τις τέσσερις χώρες, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρίες, για το εκπαιδευτικό σύστημα και τον τρόπο ζωής στις χώρες τους, τις συνθήκες εργασίας και τους στόχους των μαθητών τους.
Στην Ιταλία, πήραν μέρος οι εκπαιδευτικοί, Λίτσα Γλάρου, Ευαγγελία Καρκαλέτση, και Γιάννης Μαλούκος.
Σημειώνεται, ότι το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια 2017-2020 και στόχοι του, είναι οι ανοιχτές και καινοτόμες πρακτικές σε μια ψηφιακή εποχή, και η προώθηση της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα, και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων.
Συντονίστρια χώρα είναι η Ιταλία, με το σχολείο Istituto Omnicomprensivo, του Όρτε, και συνεργάζονται, το 2ο γενικό λύκειο Αλιβερίου, η Ολλανδία, με το σχολείο RSG Wolfsbos, του Hoogeveen, και η Ισπανία, με το σχολείο Euclides Enseñanza Andalusia, της Σεβίλλης.
Σημειώνεται, ότι το λογότυπο του προγράμματος είναι δημιουργία της Μαργαρίτας Φρυγανιώτη, μαθήτριας της β’ τάξης, του γενικού λύκειου Αλιβερίου, και επιλέχθηκε μετά από ψηφοφορία 8 μαθητών από τις τέσσερις συνεργαζόμενες χώρες.
Τέλος, σημειώνεται ότι το Αλιβέρι θα φιλοξενήσει το Σεπτέμβρη, την επόμενη συνάντηση εκπαιδευτικών των τεσσάρων χωρών.
Περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
2. www.scuoleorte.gov.it/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1