Εκδήλωση - παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Λεβογιάννη, για τη νεότερη ιστορία της Νάξου, στο Γαλάτσι
Εκδήλωση - παρουσίαση του έκτου βιβλίου του Νίκου Λεβογιάννη, φιλόλογου, πρ. υφυπουργού παιδείας και πρ. βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, της σειράς βιβλίων του με τίτλο "Νεότερη Ιστορία της Νάξου 1800 - 2000", διοργανώνει στις 25 Απρίλη, στις 7μμ, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου "Καμίνι", το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών Νάξου.
Για τη σειρά βιβλίων του συγγραφέα μιλούν οι, Λάζαρος Θεόφιλος, χημικός, τ. έπαρχος Νάξου, διοικητής γεν. νοσοκομείου Σάμου, και Στάθης Φατούρος, φιλόλογος, διευθυντής γυμνασίου.
Αποσπάσματα διαβάζουν οι, Ελένη Παρτσινεβέλου - Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παρτσινέβελος, Παρασκευή Πρεβενιού, και Έφη Γρατσία, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο συγγραφέας.
Θα ακολουθήσει προβολή ντοκουμέντων από το βιβλίο, και συζήτηση με παρεμβάσεις, ερωτήσεις από τους παριστάμενους.
Την εκδήλωση συντονίζουν οι, Αθηνά Χωριανοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών, Στέλλα Πρωτονοταρίου, δασκάλα, πρ. διευθύντρια 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, δημοτική σύμβουλος δήμου Αθηναίων.
Θα πραγματοποιηθεί προβολή εικόνων και συνεντεύξεων Ναξιωτών αντιστασιακών, σε επιμέλεια Γιάννη Εμμ. Πρεβενιού.
Ακόμη, την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι, Αθηνά Χωριανοπούλου, πρόεδρος του συλλόγου Σκαδιωτών - Μεσωτών, και Μάνος Ελευθερίου, αντιδήμαρχος παιδείας δήμου Γαλατσίου.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Λεβογιάννης, είναι φιλόλογος, πρ. υφυπουργός παιδείας, 1988 - 1989, πρ. βουλευτή Κυκλάδων ΠΑΣΟΚ, 1981 - 1989 και 1996 - 2004.
Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι ο πρώτος τόμος της σειράς βιβλίων με τίτλο "Νεότερη Ιστορία της Νάξου 1800 - 2000", σε 430 σελίδες, καταγράφει τους πολιτικούς που εκπροσώπησαν τη Νάξο, αλλά και την Πάρο, στο διάστημα που υπαγόταν στην επαρχία Νάξου, στη Βουλή, τις εθνικές συνελεύσεις, τις εθνοσυνελεύσεις και περιλαμβάνει 146 εικόνες και 7 πίνακες, και αναφέρεται κυρίως στην πολιτική ιστορία της Νάξου την περίοδο 1821 - 2000.
Συνολικά, βιογραφούνται 58 πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία 11 Παριανοί πολιτικοί του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.
Σε ξεχωριστό κεφάλαιο του α΄ τόμου, γίνεται πλήρης και αναλυτική αναφορά στην αγωνιστική πορεία και δράση των δύο Ναξίων ηρώων, του Μανώλη Γλέζου και του Νικηφόρου Μανδηλαρά.
Με το έργο τού συγγραφέα και πολιτικού Ν. Λεβογιάννη επιχειρείται, για πρώτη φορά, η καταγραφή της νεότερης ιστορίας της Νάξου, του 19ου και 20ου αιώνα.
Ολόκληρη η σειρά βιβλίων του συγγραφέα, είναι διαθέσιμη στην Αθήνα, στο βιβλιοπωλείο Πολίτης, Μαυρομιχάλη 84 και Καλλιδρομίου, και στη Νάξο, στα βιβλιοπωλεία, Ζούμ, Χώρα Νάξου, Διάδραση, Χώρα Νάξου, Χειρόγραφο, Παραράς Μανώλης, Χαλκί Νάξου.
Πότε: 25 Απρίλη, 7μμ
Πού: Πολιτιστικό κέντρο δήμου Γαλατσίου Καμίνι, Ρεθύμνου & Χρ. Καψάλη 38, τηλ. 2132430

Ο Νίκος Λεβογιάννης, γεννήθηκε στην Κωμιακή Νάξου, φοίτησε στα γυμνάσια Χώρας και Τραγαίας Νάξου, και στη συνέχεια σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθήνας, με υποτροφία. Από το 1971 έως το 1981 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στο ιδιωτικό σχολείο "Λεόντειο λύκειο Ν. Σμύρνης", στο νυκτερινό σχολείο του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, και σε φροντιστήρια.
Σαν φοιτητής την περίοδο 1964 - 1967 ανέπτυξε στο πανεπιστήμιο συνδικαλιστική δραστηριότητα. Ήταν μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου - ΕΔΗΝ, και εκλέχτηκε επανειλημμένα στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου φοιτητών της φιλοσοφικής σχολής Αθήνας ο "Πλάτων", και στο διοικητικό συμβούλιο της διοικούσας επιτροπής συλλόγων πανεπιστημίων Αθήνας - Δ.Ε.Σ.Π.Α. Το 1966 μαζί με άλλους Κυκλαδίτες δημοκρατικούς φοιτητές ίδρυσαν το σύλλογο Κυκλαδιτών φοιτητών, στον οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος, μέχρι την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απρίλη 1967, οπότε ο σύλλογος διαλύθηκε από τη χούντα, όπως όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Τον Απρίλη του 1972, μαζί με άλλους νέους Κωμιακίτες κυκλοφόρησαν την εφημερίδα "Κορωνίς Νάξου", τη σημερινή "Κορωνίδα" του συλλόγου Κορωνίδας, για να εκδιωχθούν μετά από τα τέσσερα πρώτα φύλλα της από τους τότε διοικούντες το σύλλογο.
Από το φθινόπωρο του 1972 και μέχρι το 1975, δραστηριοποιήθηκε στο Δ.Σ. του συλλόγου Κορωνίδας, η πλειοψηφία του οποίου αποτελούνταν πλέον από νέους και τότε μπήκαν οι βάσεις και δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις δυναμικής ανάπτυξης και άνθισης του συλλόγου Κορωνίδας και του Ναξιακού συλλογικού κινήματος γενικότερα. Την περίοδο εκείνη διετέλεσε για δύο χρόνια πρόεδρος του συλλόγου Κορωνίδας.
Με την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, εντάχθηκε στο ΠΑ.ΣO.Κ. και δραστηριοποιήθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και στους Ναξιώτικους συλλόγους της Αθήνας.
Εκλέχτηκε επανειλημμένα πρόεδρος της ομοσπονδίας Ναξιακών συλλόγων. Εκτός από την έκδοση της εφημερίδας "Κορωνίς Νάξου", ο Ν. Λεβογιάννης πρωτοστάτησε και στην έκδοση άλλων εφημερίδων και περιοδικών, Κυκλαδική, Ναξιώτικη Φωνή, Ναξιώτικη Γνώμη, Αρχατός.
Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ, και επανεκλέχτηκε στις εκλογές του 1985, του 1989 (Ιούνιος), του 1996 και του 2000. Διετέλεσε υφυπουργός παιδείας, Δεκέμβριος 1988 - Ιούνιος 1989, και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, 2000 - 2004.
Στο ενεργητικό του ως βουλευτή εντάσσονται τα μεγάλα έργα της ίδρυσης του πρωτοδικείου και του νοσοκομείου Νάξου, της κατασκευής του αεροδρομίου, της ίδρυσης των γυμνασίων Σκαδού και Βίβλου.
Είναι παντρεμένος με την Ευαγγελία Βαρλάμη, εκπαιδευτικό, και έχουν μια κόρη νηπιαγωγό - μουσικό, και ένα γιο, τελειόφοιτο ψυχολογίας.
Έχει γράψει τα βιβλία: "Επιστροφή στις ρίζες", 1975, "Εκθέσεις", 1975, 76, "Oικονομικά θέματα - Ιστορίας", 1976, "Κωμιακή τ. Α΄", 1996, "Κωμιακή τ. Β΄", 2001, και "Κωμιακή τ. Γ΄", 2005, που αναφέρονται στην ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Κωμιακής.
Το 2006, είχε την πρωτοβουλία της ανατύπωσης σε καλαίσθητο αναμνηστικό τόμο της ιστορικής εφημερίδας "Ναξιακά Χρονικά", του αγωνιστή και ήρωα της Δημοκρατίας Νικηφόρου Μανδηλαρά. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκδοση και έγραψε στον πρόλογο της έκδοσης τη βιογραφία του Μανδηλαρά, μέσα απ’ την οποία αναδεικνύονται η ζωή, η δράση, οι αγώνες, οι ιδέες και τα οράματα του μεγάλου Ναξιώτη αγωνιστή.
Το 2007, δημοσίευσε στα πρακτικά του γ΄ συνεδρίου "Η Νάξος διά μέσου των αιώνων", την πρωτότυπη εργασία του "Ναξιώτες πολιτικοί στο νεοελληνικό κράτος", όπου για πρώτη φορά παρουσιάζονται και βιογραφούνται όλοι οι Ναξιώτες πολιτικοί, αντιπρόσωποι, πληρεξούσιοι, βουλευτές, γερουσιαστές, ευρωβουλευτές, από το 1821 μέχρι το 2000 (ανάτυπο).
Συνεργάστηκε στην έκδοση της 4τομης "Εγκυκλοπαίδειας του ελληνικού Τύπου 1784 - 1974", που εκδόθηκε το 2009 από το ινστιτούτο νεοελληνικών ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου έχει συντάξει τα λήμματα οκτώ Ναξιακών και Κυκλαδικών εφημερίδων.
Είναι εκδότης του Ναξιακού περιοδικού "Αρχατός", 1977 και 2005-2006, και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Έχουν κυκλοφορήσει οι 6 τόμοι της σειράς των βιβλίων του "Νεότερη ιστορία της Νάξου 1800-2000".
Στην έκθεση της Βουλής των Ελλήνων "βουλευτές και ευρωβουλευτές συγγράφουν 1974 - 2008", που έγινε το 2008, πήρε μέρος με τα βιβλία του ΚΩΜΙΑΚΗ, Α΄, Β΄, Γ΄, "Ναξιώτες πολιτικοί στο Νεοελληνικό κράτος" και "Εκθέσεις".
Στην εργογραφία του, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο - βιβλίο των βουλευτών -συγγραφέων, που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων, αναφέρονται οι πιο κάτω τίτλοι από τη συγγραφική του δραστηριότητα:
* Νικηφόρος Μανδηλαράς: Εφημερίδα Ναξιακά Χρονικά, Αθήνα 2007
* Ναξιώτες πολιτικοί στο νεοελληνικό κράτος, 1821 - 2000, Αθήνα 2007
* Κωμιακή τ. Α΄ 1996
* Κωμιακή τ. Β΄ 2001
* Κωμιακή τ. Γ΄ 2005
* Επιστροφή στις ρίζες, Αθήνα 1978
* Εκθέσεις, Αθήνα 1975
* Οικονομικά θέματα ιστορίας, 1975
Στο βιβλίο "Βιβλιογραφία για τη Νάξο", του π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου, της καθολικής αρχιεπισκοπής Νάξου, έκδοση 2005, καταγράφονται 35 τίτλοι δημοσιευμένων εργασιών του Νίκου Λεβογιάννη. Σ’ αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα δεκάδες πολιτικά άρθρα, που έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής