Η Έξοδος, τα Μετά και το Χρέος, Μάιος 2018Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Η Έξοδος από το Πρόγραμμα: Έρχονται οι θεσμοί στην Αθήνα στις 14 Μαίου2018 και έχουν απομείνει τρείς μήνεςγια την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος. Μέχρι τις 21 Μαίου 2018, κλείνει η τεχνική συμφωνία του SLA(staff level agreement) με κλείσιμο των 88 προαπαιτουμένων. Στις 24 Μαΐου 2018, συνεδριάζει το Eurogrou και επικυρώνει πολιτικά την τεχνική συμφωνία. Στις 21 Ιουνίου λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις ώστε στο τέλος Αυγούστου 2018 να υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα. Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος στον οποίο όλοι εστιάζονται.
Το Δ.Ν.Τ. έχει προθεσμία μέχρι τέλος Μαΐου2018 για να αποφασίσει το διοικητικό Συμβούλιο κατά πόσο θα ενεργοποιήσει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
H μεταμνημονιακή εποχή: Στη μεταμνημονιακή εποχή, προβλέπεται ενισχυμένο καθεστώς εποπτείας, που ουδεμία σχέση έχει με προληπτική γραμμή, με αξιολογήσεις, με προαπαιτούμενα και με εκταμιεύσεις. Για τη μεταμνημονιακή εποχή ο μηχανισμός της ενισχυμένης εποπτείας δεν μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Η μεταμνημονιακή εποπτεία είναι αυστηρότερη από παρόμοιες περιπτώσεις "συν κάτι ακόμη’’με έλεγχο ανά τρίμηνο. Η Ελλάδα δε ζητάει προληπτική γραμμή στήριξης.
Η συζήτηση για το χρέος:Η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται μέχρι τις 21 Ιουνίου2018. Αν όλα πάνε καλά στις 21 Ιουνίου2018, συνεδριάσει το Eurogroup για να συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο 2018, λαμβάνονται οι αποφάσεις για το χρέος.
Απόψεις για την Εξόδο και για τα Μετά, Μάιος 2018
- Σίγουρα τώρα δεν μιλάμε για’’Grexit’’αλλά για ‘’exit’’ της Ελλάδας από τα μνημόνια από 21 Αυγούστου 2018
- Μετά από χρόνια δε υπάρχουν μνημόνια, προγράμματα και υποδόσεις δανείων. Αντί της τρόικας υπάρχουν αγορές.
- Υπάρχει εποπτεία- όχι επιτροπεία- στη μεταμνημονιακή εποχή, αυστηρότερη από τη μέχρι τώρα παρακολούθηση της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.
- Επιδιώκεται καθαρά έξοδος, αλλά με πρόγραμμα ελληνικής έμπνευσης.
- Απαιτείται συνέχιση αποδοτικών μεταρρυθμίσεων, με σταθερά βάση ανάπτυξης, με προσέλκυση επενδύτων και με’’μαξιλάρι’’ αποθεμάτων, τα οποία βέβαια έχουν βασανίσει το λαό που χρήζει ανταπόδοσης από τους δανειστές για τις θυσίες.
- Όλα αυτά μάλλον δεν συμπληρούν αλλά αντικαθιστούν την προληπτική γραμμή στήριξης της Ευρωζώνης, με ρίσκο και τόλμη ότι η Ελλάδα μπορεί μόνη της να σταθεί στα πόδιά της και αξίξει της προσοχής των δανειστών κα των επενδυτών.
- Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα των μεταρρυθμύσεων συζητούνται από τώρα, αλλά αποφασίζονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
- Επικρατεί η θεώρηση που πλησιάζει περισσότερο τη γαλλική προσέγγιση: η επιμήκυνση του χρέους συνδέεται με την ανάπτυξη, δηλαδή με μεγαλύτερη ανάπτυξη σμικρύνεται η επιμήκυνση του χρέους και το αντίστροφο.
- Με εμπροσθοβαρή μέτρα μεταρρυθμίσεων προλαμβάνονται, εάν κάτι δεν πάει καλά, να μην υπάρξουν αποκλήσεις στόχων ή να γίνουν έγκαιρες διορθώσεις για δυναμική και όχι ισχνή ανάπτυξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός