Εκδήλωση - διάλεξη του Ευάγγελου Σπανδάγου, για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά, στην Αθήνα
Εκδήλωση - διάλεξη του Ευάγγελου Σπανδάγου, μαθηματικού και συγγραφέα, για τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά, διοργανώνει η μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ, στις 10 Μάη, στις 7μμ, στην Αθήνα, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΑΝ, Ακαδημίας 36 & Ομήρου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΕΜΕ.
Η προσέγγιση του θέματος θα γίνει μέσα από τις ενότητες:
Το πρώτο φροντιστηριακό βιβλίο στον κόσμο, 1ος - 2ος μ.Χ. αιώνας. Το βιβλίο του Θέωνος του Σμυρναίου, 1ος - 2ος μ.Χ. αιώνας, είχε σκοπό να διευκολύνει τους μελετητές των Πλατωνικών διαλόγων σχετικά με τα μαθηματικά, την αστρονομία και τη μουσική.
Η διδασκαλία των μαθηματικών και της αστρονομίας στις σχολές των Ιωαννίνων το 17ο και 18ο αιώνα, από έργα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων. Γιατί όλοι οι Έλληνες, απόφοιτοι τουλάχιστο γυμνασίου, γνωρίζουν τη λατινική μαθηματική ορολογία.
Ζηνόδωρος ο Παιανιεύς, 2ος π.Χ. αιώνας. Ο θεμελιωτής του "Λογισμού Μεταβολών". Η προσέγγιση των αρχαίων ελληνικών, μέσα από τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά κείμενα. Πρόκειται για την παρουσίαση μαθηματικού διδακτικού πειράματος στο πειραματικό σχολείο του πανεπιστημίου Αθήνας το 1996.
Πέντε διακεκριμένοι μαθηματικοί της Βυζαντινής εποχής, γνώστες και διδάσκαλοι αρχαιοελληνικών μαθηματικών έργων.
Ο πατέρας της μαθηματικής επιστήμης, Θαλής ο Μιλήσιος και ο μεγαλύτερος μαθηματικός όλων των εποχών, Αρχιμήδης ο Συρακούσιος.
Μετά το τέλος της ομιλίας διάρκειας 50 περίπου λεπτών, το δ.σ. της μαθηματικής εταιρείας και ο πρόεδρός της, θα απονείμει στον ομιλητή, τιμητική πλακέτα με δίπλωμα για το έργο του στα αρχαία ελληνικά μαθηματικά, και συγκεκριμένα τη συγγραφή 50 σχετικών βιβλίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1