Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές: Οι εκδηλώσεις της εφορείας αρχαιοτήτων Αχαΐας, 7 - 10 ΙουνίουΕκδηλώσεις με τίτλο "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές", διοργανώνει η εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας, από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών, στο ρωμαϊκό στάδιο, στον αρχαιολογικό χώρο του ρωμαϊκού και μεσαιωνικού υδραγωγείου και στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος 2018, κι έχουν στόχο την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. Οι δράσεις, στο σύνολό τους προσφέρονται δωρεάν.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

"Προσευχές στον Κήπο του Μουσείου"
Πολύπτυχη παρουσίαση υπαίθριας έκθεσης με θέμα την εβραϊκή νεκρόπολη της Πάτρας κατά τον 16ο - 17ο αιώνα. Με αφορμή τις εκτάκτως εκτιθέμενες 34 ενεπίγραφες επιτύμβιες πλάκες στον αύλειο χώρο του Μουσείου, θα σχολιάσουμε μεταξύ άλλων: τις ιστορικές πληροφορίες που αντλούμε από τα συγκεκριμένα ευρήματα, το περιεχόμενο των συγκινητικών επιγραμμάτων (προσευχές για τον αποθανόντα), τα ονόματα (δηλωτικά προέλευσης των Εβραίων της Πάτρας) που επαληθεύουν την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και σε εκείνη τη χρονική περίοδο, την πρότερη αρχιτεκτονική χρήση της πλειοψηφίας των πλακών, συνεπώς την «πολλαπλή ανάγνωση» ενός εκθέματος, κ.ά.
Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2613 616158 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου efaacha@culture.gr
Ημερομηνία εκδήλωσης: Σάββατο 9 Ιουνίου
Ώρα εκδήλωσης: 11.00-14.00
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Επικοινωνία Έλενα Παρτίδα, Δρ, τηλ. 2613 616158
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ, 7 ΕΩΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

"Οι Διαδρομές του νερού. Πώς γινόταν η ύδρευση της πόλης κατά την αρχαιότητα;"
Η εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας επέλεξε για την εκδήλωση αυτή τον αρχαιολογικό χώρο του ρωμαϊκού και μεσαιωνικού Υδραγωγείου της πόλης των Πατρών και υποδέχεται μαθητές και κοινό σε μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, περιπάτων, ξεναγήσεων και δημιουργικών εργαστηρίων κατασκευής μακέτας του μνημείου στον αρχαιολογικό χώρο του υδραγωγείου στην Αρόη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε συνεργασία με το τμήμα περιβαλλοντικών θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας.
Ημερομηνίες εκδήλωσης: 7 έως 9 Ιουνίου
Εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, προβολή ψηφιακού υλικού και εργαστήρια κατασκευής μακέτας του μνημείου για μαθητές α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης
Ημέρα διεξαγωγής: Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιουνίου
Σημείο Συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
Ώρες διεξαγωγής: 9:00-11:00 & 11-13:00
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.
Εκπαιδευτικές δράσεις, περίπατοι, και δημιουργικό εργαστήριο μακέτας του μνημείου για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο του υδραγωγείου στην Αρόη
Ημέρα Διεξαγωγής: Σάββατο 9 Ιουνίου
Ώρες διεξαγωγής: 10:30-12:00
Σημείο Συνάντησης: Υδραγωγείο Πάτρας, απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, τηλ. 2613616178, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: efaacha@culture.gr
Γεωργία Μανωλοπούλου, φιλόλογος, μουσειολόγος, Θανάσης Θεμελής, ζωγράφος, Αλεξάνδρα Κωτσάκη, συντηρήτρια έργων τέχνης.
Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικών Θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας: Πηνελόπη Σακοβέλη, Ιωάννα Παπαϊωάννου

Αρχαιολογικός χώρος Βούντενης, Κυριακη 10 ιουνιου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας - ΟΕΣ - Χορός, δράσεις πολιτισμού
"Παραδοσιακή φορεσιά. Ένα ταξίδι 3500 χρόνων από την προϊστορική ‘θεά των όφεων’ έως τον 19ο αιώνα μ.Χ."
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2018, η εφορεία αρχαιοτήτων Αχαΐας, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΡΟΕΣ - Χορός, Δράσεις Πολιτισμού, σας προσκαλεί την Κυριακή 10-6-2018 από τις 10.00 έως τις 13.30 στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης Πατρών, για μια θεματική περιήγηση με τίτλο:
"Παραδοσιακή φορεσιά. Ένα ταξίδι 3500 χρόνων από την προϊστορική ‘θεά των όφεων’ έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. "
Στον αρχαιολογικό χώρο θα πραγματοποιηθούν δύο περιηγήσεις από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους με τη συνοδεία των μελών του συλλόγου ΡΟΕΣ - Χορός, Δράσεις Πολιτισμού: στις 10:00 - 11:15 και στις 11.30 - 12:45
Για τη συμμετοχή στη δράση είναι απαραίτητα τα εξής: Τα παιδιά θα είναι υπό την εποπτεία των γονέων συνοδών τους. Οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με νερό, καπέλα και αντιηλιακό.
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή 10 Ιουνίου
Ώρα εκδήλωσης: Από τις 10:00 έως τις 13:30, στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν δύο περιηγήσεις: α) στις 10:00 - 11:15 και β) στις 11.30 - 12:45.
Σημείο συνάντησης: Κτήριο υποδοχής επισκεπτών, στη Βούντενη.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: Πληροφορίες την Πέμπτη 7-6-2018 και την Παρασκευή 8-6-2018 στα τηλέφωνα 2610 275070, εσωτ. 128 και ώρες 9-12 κα Κωνσταντίνα Σούρα.
Την ημέρα της εκδήλωσης Κυριακή 10 Ιουνίου 2018), στο τηλέφωνο 2610 459254 κα Κων/να Ακτύπη και κα Κωνσταντίνα Σούρα.
ΡΩΜΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 & ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

"Ανακαλύπτω ένα Στάδιο κρυμμένο στην πόλη! "
Η δράση, απευθύνεται σε ενήλικες και στοχεύει στη γνωριμία με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, ένα σπουδαίο αλλά άγνωστο μέχρι στιγμής για το ευρύ κοινό μνημείο. Περιλαμβάνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο του μνημείου, στην αρχιτεκτονική δομή του, στα θεάματα και τα δρώμενα που διαδραματίζονταν σ’ αυτό και στον σημαντικό του ρόλο στη ζωή της ρωμαϊκής Πάτρας.
Τη δράση στηρίζει ο πολυχώρος Συνδετήρας.
Υπεύθυνοι σχεδιασμού και υλοποίησης: Άρτεμις Μανιάκη, Σοφία Κασκαντίρη, αρχαιολόγοι, Αλεξία Μπαρδάκη, εκπαιδευτικός - μουσειοπαιδαγωγός.
Δηλώσεις συμμετοχής, 6 και 7 Ιουνίου, τηλ. 2610 275070 - 2610 276207, Άρτεμις Μανιάκη και Σοφία Κασκαντίρη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός