Μαρία Μικεδάκη, επ. καθηγήτρια παν/μιο πελοποννήσου: Η καθημερινή ζωή των γυναικών της Αθήνας που γιορτάζουν τα Θεσμοφόρια - Ομιλία στο Ναύπλιο


Η Μαρία Μικεδάκη, επίκουρη καθηγήτρια αρχαίου Θεάτρου, στο τμήμα Θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου πελοποννήσου, μιλάει στο Ναύπλιο, με θεματικό τίτλο ''Η καθημερινή ζωή των γυναικών της Αθήνας που γιορτάζουν τα Θεσμοφόρια'', στις 3 Ιούλη, στις 7.30μμ, στο ΚΑΠΗ Ναυπλίου.
Η Μαρία Μικεδάκη στην ομιλία της, με αφορμή την κωμωδία του Αριστοφάνη ''Θεσμοφοριάζουσες'' που ανεβαίνει στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 27 και 28 Ιουλίου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, θα επιχειρήσει να φωτίσει την καθημερινή ζωή των παντρεμένων γυναικών της Αθήνας που συμμετείχαν στην πανελλήνια γιορτή των Θεσμοφορίων.
Οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές - όπως και οι γαμήλιες τελετές και οι κηδείες - αποτελούσαν τις μοναδικές εξόδους των εύπορων Αθηναίων συζύγων από την απομόνωση του γυναικωνίτη, και σηματοδοτούσαν την ουσιαστική συμμετοχή τους στην κοινότητα.
Η βασική ευθύνη τους ήταν η τεκνοποιία - κυρίως αρρένων τέκνων -, η χρηστή διαχείριση του οίκου και η ανατροφή των παιδιών.
Από την άλλη, η θέση τους στην πολιτική ζωή της κλασικής Αθήνας ήταν ανύπαρκτη. Οτιδήποτε δημόσιο και πολιτικό ήταν χώρος των ανδρών.
Στα Θεσμοφόρια, ωστόσο, απαγορευόταν η συμμετοχή των ανδρών, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο Αριστοφάνης, για να θίξει με απαράμιλλη δεξιοτεχνία το θέμα των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων.
Η εκδήλωση - θεωρητικό εργαστήρι για τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ''Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα'', διοργανώνεται από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Η παράλληλη δράση του Λυκείου Επιδαύρου ''Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα'', υλοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Ναυπλιέων και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Πελοποννήσου και των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αργολίδας.
Οι φετινές δράσεις στην Αργολίδα, εμπνεύστηκαν από τη θεματική του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Πολιτεία και Πολίτης, και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας, αλλά και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, με την επιστημονική επίβλεψη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τις δράσεις συντονίζουν, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα υποκριτική στο τμήμα θεατρικών σπουδών, και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και συντονίστρια της δράσης δημιουργική απασχόληση για παιδιά, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής