Στο Erasmus "Ποτέ μην αφήνεις το σακίδιό σου πίσω", το 1ο γυμνάσιο Αυλώνα


Με τους εκπαιδευτικούς, Άννυ Κέκη, γαλλικής φιλολογίας, Φωτεινή Παπαρήγα, γερμανικής φιλολογίας & Νάντια Τσενέ, φιλόλογο, επικεφαλής του σχολείου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση συμμετοχής του 1ου γυμνασίου Αυλώνα στο τριετές πρόγραμμα Erasmus, με συντονιστή το πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στο πρόγραμμα αυτό, το σχολείο συνεργάζεται με επτά φορείς από τέσσερις χώρες. Συγκεκριμένα συνεργάζεται με τρία πανεπιστήμια, πανεπιστήμιο Κρήτης, εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθήνας, πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, μία δημοτική δομή Υποδοχής Προσφύγων του Linköping της Σουηδίας, ένα ερευνητικό κέντρο εκπαιδευτικής τεχνολογίας, το CARDET Κύπρου, το διεθνές δίκτυο SERN -Sweden Emilia-Romana Network Associazione και την Νόστος εταιρεία κοινωνικής και πολιτιστικής στήριξης παλιννοστούντων ομογενών - ΜΚΟ.
Το πρόγραμμα είναι μια καινοτομική παρέμβαση για την προώθηση της συμετοχή παιδιών προσφύγων στα σχολεία τεσσάρων χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας και Σουηδίας. Παράλληλα στοχεύει στην ανάπτυξη του γραμματισμού και στην ενδυνάμωση όλων των μαθητών, προκειμένου να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και τις σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων στις οποίες ανήκουν.
Με την αξιοποίηση διαφόρων τεχνικών οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναζητήσουν τις ταυτότητές τους και τις πηγές τους, προσωπικές εμπειρίες, οικογένεια, άμεσο περιβάλλον, πολιτιστικές, γλωσσικές και άλλες πηγές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι ετοιμάζουν εκπαιδευτικό υλικό που βασίζεται στην παραγωγή από τους μαθητές αυτοβιογραφικών αφηγηματικών κειμένων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί μία σειρά προσωπικών βιβλίων αφηγήσεων με ποικίλο υλικό, μία συλλογή από βίντεο, μία ανθολογία με αφηγήσεις και ερμηνευτικές αναλύσεις καθώς και ένας οδηγός του εκπαιδευτικού.
Τη χρονιά αυτή το σχολείο διαμόρφωσε, εφάρμοσε και πρότεινε, σχεδιασμούς που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλα σχολεία της χώρας και του εξωτερικού, προκειμένου να δημιουργηθούν προσωπικά βιβλία αφηγήσεων. Επίσης ετοίμασε μία σειρά προσωπικών ηλεκτρονικών βιβλίων. Σε αυτό το διάστημα συμμετείχε ακόμη σε δύο διεθνείς συναντήσεις, στο Ρέθυμνο και στη Λευκωσία, όπου είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με τους εταίρους, να ανταλλάξει εμπειρίες και να οργανώσει την κοινή δουλειά.
Υπεύθυνοι για το πρόγραμμα από το σχολείο είναι οι εκπαιδευτικοί, Άννυ Κέκη, καθηγήτρια γαλλικών, Φωτεινή Παπαρήγα, καθηγήτρια γερμανικών και Νάντια Τσενέ, επικεφαλής του σχολείου, φιλόλογος.
Σημειώνεται ότι η Νάντια Τσενέ, έχει μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης (ΜΑ) στη θεωρία και πράξη της διδασκαλίας και της αξιολόγησης, στη φιλοσοφική σχολή του εθνικού καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθήνας, και στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση από το university of central England.
Έχει παρακολουθήσει συστηματικά σεμινάρια και επιμορφωτικούς κύκλους σπουδών για το θέατρο, και το θέατρο στην εκπαίδευση, υποκριτική, δημιουργική κίνηση, δραματοθεραπεία, θέατρο forum, θεατροπαιδαγωγική, θέατρο για την ανάπτυξη. Από το 1990 είναι φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει στο γυμνάσιο Αυλώνα, όπου και έχει εμψυχώσει θεατρικά εργαστήρια με μαθητές. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του νέου σχολικού βιβλίου Ευριπίδη Ελένη, που διδάσκεται στην Γ ́ γυμνασίου, και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού εκπαίδευση & θέατρο, που εκδίδεται από το πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση.
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής