Με ποιες Προοπτικές η Συρία δεν βρίκεται σε διαρκή πόλεμο, 8 Οκτωβρίου 2018Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

1. Η ενός μηνός κατάπαυση πυρός στο Idlib χρειάζεται επέκταση.
H Συρία βρίσκεται σε μελλοντικό διαρκή πόλεμο, εκτός και η Ρωσία συμφωνήσει να μεταστραφεί η ενός μηνός κατάπαυση πυρός στο Idlib σε ευρύτερη υιοθετηθείσα από τα Η.Ε. πολιτική συμφωνία.
Η μάχη στο τελευταίο μεγαλύτερο εσώκλειστο των ανταρτών στο Idlib θα είναι περισσότερο αιματηρή από τους προηγούμενους αγώνες κατά των ανταρτών στο Aleppo και ανατολικό τμήμα Ghouta, στη Δαμασκό. Μια μαζική στρατιωτική σφαγή στο Idlib αποβαίνει η χειρότερη ανθρωπιστική παγκόσμια καταστροφή του 21ου αιώνα.
Η προοπτική μιας χωρίς τέλος σύγκρουσης επιβάλλει τη μη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία πριν να απομακρυνθούν τα ιρανικά τμήματα στρατού και των συμμάχων του. Και τούτο, παρά την προηγούμενη δημόσια υπόσχεση του Donald Trump ότι οι 2.000 αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία φεύγουν πολύ γρήγορα εάν το IS νικηθεί εντελώς εκεί.
Όμως, η κατάπαυση πυρός είναι περιορισμένη χρόνου. Τα βαρέα όπλα των ανιπολιτευομένων έχουν να φύγουν από την πόλη μέχρι 10 Οκτωβρίου 2018 και οι ομάδες εξτρεμιστών Τζιχαντιστών μέχρι 15 Οκτωβρίου.

2. Οι Συριακές κυβερνητικές επιθέσεις αναβλήθηκαν.
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Putin και του Erdoğan, τα ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα θα ελέγχουν μια νεκρή ζώνη και οι αντάρετες παραδίνουν τα βαρέα όπλα τους. Έτσι, μια ευρέως αναμενομένη μεγάλη συριακή κυβερνητική επίθεση κατά του εσώκλειστου στο Idlib έχει συγρατηθεί προς το παρόν, που απειλεί να αποβεί καταστρεπτιπή για 3 εκατομμύρια κατοίκων του Idlib. O Assad, πιθανόν να έχει κερδίσει τον πόλεμο, αλλά όχι και την ειρήνη και χωρίς την ειρήνη έρχεται πόλεμος.
Η Ρωσία συμφώνησε για τη συγκράτηση της επίθεση στο Idlib γιατί πιστεύει ότι το καθεστώς Assad στη Δαμασκό δε θα μπορούσε να νικήσει γρήγορα το οχυρό των ανταρτών χωρίς τη χρήση χημικών όπλων, πράγμα που προκαλεί την αμερικανική επέμβαση και των άλλων συμμάχων. Αυτή η πραγματικότητα ότι το Idlib δεν πέφτει εύκολα, όπως τα προηγούμενα οχυρά, έχει καταστήσει τη Μόσχα λιγότερη αισιόδοζη για στρατιωτική νίκη και ίσως ανοίγει την πιθανότητα για διπλωματική εξέλιζη.

3. Πολιτική λύση, διαφορετικά διαιωνίζεται ο πόλεμος
Η συμφωνία Putin και Erdogan στο θέρετρο στη Μαύρη θάλασσα, στο Sochi, έχει πολλές ελλείψεις συμπεριλαμβανομένης και της απουσίας μιας σαφούς συριακής υιοθέτησης. Χωρίς συριακή κυβερνητική ριζική αλλαγή, ένας διπλωματικός οδικός χάρτης δεν λειτουργεί. Καθαρές προϋποθέσεις πριν την επικύρωση από τα Η.Ε.απαιτούν απαντήσεις πως η συμφωνία συμβαδίδει με την ειρηνική διαδικασία για συνταγματική επιτροπή, για την επιστροφή των προσφύγων, για την παραλαβή ανθρωπιστής βοήθειας στα σύνορα και για εκλογές σε ουδέτερη ατμόσφαιρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1