Συνέντευξη της Μαέστρου της Χορωδίας της ΕΡΤ Αθανασίας Κυριακίδου στον "Φάρο", για τη Συναυλία στο Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης► "


Αποκλειστική συνέντευξη στην Άννα-Μαρία Τσαρουχά για την Freepress έκδοση "Ο Φάρος", της Μαέστρου της Χορωδίας της ΕΡΤ Αθανασίας Κυριακίδου, που πραγματοποίησε μεγάλη Συναυλία στο Γενικό Λύκειο Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης".

Συνέντευξη στο Περιοδικό μας, έδωσε η Μαέστρος της Χορωδίας των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ κα Αθανασία Κυριακίδου. Η Μαέστρος μας μίλησε ιδιαίτερα για τη συναυλία που πραγματοποίησε η Χορωδία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στο ΓΕ.Λ. Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης".  Η Αθανασία Κυριακίδου με τη μουσική της πορεία έχει αφήσει το στίγμα της στα Ελληνικά Μουσικά Δρώμενα όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει και από το βιογραφικό της.
  
Πείτε μας λίγα λόγια για το θέμα της Συναυλίας. Έργα από τον Ελληνικό Κινηματογράφο των Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Ξαρχάκου. Πως επιλέξατε τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους συγκεκριμένους συνθέτες; Ποιο ήταν το έναυσμα για το θέμα της συναυλίας;
Η ανάθεση της συγκεκριμένης συναυλίας μου έγινε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΡΤ , κ. Αναστάσιο Συμεωνίδη. Η επεξεργασία των τραγουδιών και η ενορχήστρωση έχει γίνει από τον συνθέτη Κωστή Κριτσωτάκη, κατόπιν παραγγελίας από το Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και τον μαέστρο Αντώνη Κοντογεωργίου. Στην Κεφαλονιά έχει γίνει και η πρώτη παρουσίασή τους το 2001 με πολυπληθές χορωδιακό σύνολο.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα από αυτή την συναυλία ως ακροατές;

Ο Κωστής Κριτσωτάκης έχει επεξεργαστεί 25 γνωστά τραγούδια, αρχικά για παιδική και μεικτή Χορωδία. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο έχει αποδώσει τα μέρη του ενόργανου συνόλου των τραγουδιών περνώντας χαρακτηριστικές μελωδίες των οργάνων στις φωνές. Δίνοντας μια πληρότητα στον ακροατή που γνωρίζει πολύ καλά τα τραγούδια.


Πως αποφασίσατε να δώσετε μια σημαντική συναυλία σε έναν χώρο όπως το Γενικό Λύκειο «Μίκης Θεοδωράκης» στον Ωρωπό; Υπάρχει συμβολισμός ως προς τον χώρο και τον τόπο;
Μεγάλη μας χαρά να πραγματοποιούμε συναυλίες, εκτός των μεγάλων μουσικών χώρων της Αθήνας και να ερχόμαστε ως φορείς της μουσικής κοντά σε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του είδους. Η τέλεση της συναυλίας σε ένα χώρο που φέρει ιστορία και συνδέεται με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενός εκ των σημαντικών συνθετών του προγράμματός μας, καθώς και το γεγονός ότι σε αυτόν το χώρο πλέον στεγάζεται η εκπαίδευση της νέας γενιάς, αποτελεί την ιδανική συνθήκη.

Θα θέλατε να δώσετε κάποιο μήνυμα στους μικρούς μαθητές - συνδιοργανωτές;
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων, κ. Αναστάσιος Συμεωνίδης και όλο το δυναμικό της Χορωδίας της ΕΡΤ, στηρίζουν την πρωτοβουλία των μαθητών και των συνδιοργανωτών.
Ο ελληνικός κινηματογράφος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καλλιτεχνική ιστορία της Ελλάδος. Οι ταινίες και κατεπέκταση τα τραγούδια τους έχουν αγαπηθεί από το κοινό, άφησαν εποχή και μεγάλωσαν γενιές ανθρώπων. Οι τρεις συνθέτες έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ελληνικού τραγουδιού. Είναι σπουδαίο να ακούσουν τα τραγούδια από τη χορωδία της ΕΡΤ. Μιας χορωδίας με αξιοσημείωτη ιστορία και εξαιρετική πάντα απόδοση.

Δώστε μας σε γενικές γραμμές την εικόνα του καλλιτεχνικού έργου, της προσφοράς στην μουσική και του τρόπου ζωής ενός Μαέστρου Χορωδίας.
Η Χορωδία και ο εκάστοτε μαέστρος αποτελούν ένα μουσικό σύνολο με μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Κάθε συναυλία φιλοδοξεί να είναι μια μαγική στιγμή μουσικής σύμπραξης που θα αγγίξει τον ακροατή. Οι ακροατές και οι μουσικοί θα ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία που δεν επαναλαμβάνεται. Κάθε συναυλία είναι μοναδική και όλοι, χορωδία, μαέστρος και ακροατές συμβάλλουν ο καθένας με το ρόλο του.
Ο μαέστρος με αφορμή το μουσικό έργο, θα δημιουργήσει ένα όραμα για την συνολική εκτέλεση του έργου. Αυτό τον καθοδηγεί και αποτελεί τη βάση για το τι έχει επιλέξει για να επικοινωνήσει με το κοινό. Χορωδία και μαέστρος συμπράττουν π.χ. για την μεταφορά νοημάτων, συναισθημάτων μέσα από την ανθρώπινη φωνή.
Ευχαριστούμε θερμά

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα της Συναυλίας

Η Χορωδία της ΕΡΤ ερμήνευσε έργα των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι και Σταύρου Ξαρχάκου στο αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης", την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.30

Συνοδεία στο πιάνο: Θάνος Μαργέτης

Μουσική διεύθυνση: Αθανασία Κυριακίδου
Ώρα έναρξης: 20.30
Η είσοδος ήταν δωρεάν.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης".
Διοργάνωση: Γενικό Λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1