Αφιέρωμα στον πορτογαλόφωνο κινηματογράφο στο 12ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ docfest της ΧαλκίδαςΑφιέρωμα - ταξίδι, στον πορτογαλόφωνο κινηματογράφο διοργανώνεται και φέτος στο 12ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ docfest της Χαλκίδας.
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας από τις 14 Νοέμβρη, το φεστιβάλ μας ταξιδεύει στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου, και στη ζεστή χώρα που στη σημαία της, δεσπόζει ο νυχτερινός ουράνιος θόλος της.
Ο πορτογαλόφωνος κινηματογράφος, μας καλεί να τον ακολουθήσουμε σε ένα θερμό και ταυτόχρονα άγνωστο αλλά οικείο κόσμο, όπου οι άνθρωποι, οι ιστορίες, οι μουσικές και τα χρώματα αφυπνίζουν όλες μας τις αισθήσεις και φέρνουν πιο κοντά το κοινό στον εκρηκτικό πολιτισμό τους.
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας
Οι ταινίες Marighella, του Silvio Tendler
Το ντοκιμαντέρ, σχετικά με τη ζωή αυτής της ιστορικής προσωπικότητας της σύγχρονης ιστορίας της Βραζιλίας, ακολουθεί την πορεία του Μαριγκέλα ως καθηγητή, ως βουλευτή και ως ρομαντικού πολεμιστή, αλλά, πάνω απ' όλα, αφηγείται την ιστορία του Μαριγκέλα ως ανθρώπου.
Oscar Niemeyer A Vida Eum Sopro του Fabiano Maciel
Ο Όσκαρ Νιεμάγιερ, ένας από τους πλέον εξέχοντες αρχιτέκτονες όλων των εποχών, αφηγείται με ηρεμία πώς συνέλαβε τα κυριότερά του έργα. Καταδεικνύει το πώς έφερε την επανάσταση στην μοντέρνα αρχιτεκτονική, εισάγοντας τις καμπύλες γραμμές και εξερευνώντας τις νέες δυνατότητες χρήσης του ενισχυμένου σκυροδέματος.
Um Passaporte Húngaro, της Sandra Kogut
Μέσω μιας αίτησης για διαβατήριο, το ντοκιμαντέρ αναζητεί την ιστορία μιας οικογένειας που έχει χωριστεί σε δύο κόσμους και δύο εξορίες: σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έμειναν.
Justica της MariaAugustaRamos
Η καθημερινότητα ενός δικαστηρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με τα άτομα που εργάζονται καθημερινά εκεί ως δημόσιοι κατήγοροι, συνήγοροι και δικαστές, ακόμα και με όσους βρίσκονται εκεί ως απλοί περαστικοί, όπως οι εναγόμενοι.
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας
Οι ταινίες Alentejo, του SergioTréfaut
Δεκάδες ερασιτεχνικές ομάδες συγκεντρώνονται τακτικά στο Aletejo της νότιας Πορτογαλίας για να προετοιμάσουν τα παλιά πολυφωνικά άσματα και να αυτοσχεδιάσουν την μόδα για την τρέχουσα τάση. Στις ταβέρνες και στα χωράφια, η σκηνή μεταδίδεται σε αρκετές γενιές. Τις τελευταίες δεκαετίες, με τη διασπορά του Alentejo, εμφανίστηκαν νέες ομάδες στις παρυφές της Λισαβόνας και σε ορισμένες χώρες μεταναστών. Πολλές από αυτούς δημιουργούνται από εφήβους και παιδιά αποδεικνύοντας έναν μοναδικό τρόπο μουσικής από τους διερμηνείς της.
Ecade Queiros, από το Instituto Camoes
Αυτή η ταινία εντοπίζει τα εσωτερικά και εξωτερικά μονοπάτια που ταξιδεύει ο Jose Maria Ecade Queiros. Μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό ακολουθούμε τον αισθητικό και ιδεολογικό του ταξίδι και ανακαλύπτουμε τον τρόπο, με τον οποίο η πραγματικότητα και η μυθοπλασία ήταν συνυφασμένα στη ζωή του.

12ο docfest - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 13 έως 18 Νοέμβρη

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής