Από την φυλή Κατερίνης στο … πιάτο


Στην φωτο μια αγελάδα φυλής ΚΑΤΕΡΙΝΗ με το μοσχαράκι της στην αυλή

Στην αυλή του Μεταλλουργείου (Πειραιώς 123, Αθήνα), το ωραιότατο βράδυ της 10/10/2018, πραγματοποιήθηκε το πρώτο event των Wise Food Stories, με παρουσίαση εξαιρετικού τελικού γεύματος από κρέας μοσχαριού στεπικής φυλής «Κατερίνης», συνδέοντας με τον πιο απόλυτο τρόπο την σωστή ποιοτική παραγωγή με την σωστή κατανάλωση …
Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση με θέμα: Η Αυτόχθονη Φυλή των Ελληνικών Στεπικών Βοοειδών- Τύπος ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ Ανδρέας Γεωργούδης, ομότιμος καθηγητής, με αντικείμενό του την γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων, η Δρ Δέσποινα Καρατοσίδη, διδάκτωρ στην φυσικοχημική σύσταση του κρέατος της φυλής Κατερίνης, ο κ Δημήτρης Δήμος, ο οποίος έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και αξιοποίηση σπάνιων ζώων με τη φάρμα του «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και ο κος Σπύρος Λιάκος, chef του εστιατορίου Basegrill που με επιμονή εδώ και πολλά χρόνια ερευνά κάθε μυστικό του κρέατος και αναζητά την αυθεντικότητα σε προϊόντα και ανθρώπους σε όλη τη χώρα.
Με τη συμβολή όλων των παραπάνω ομιλητών έγινε προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: Ποια είναι η συμβολή των ελληνικών στεπικών βοοειδών στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της υπαίθρου χώρας; Ποια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων παραγομένων προϊόντων; Και Πώς μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη μορφή συνεργασίας των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής με τους ανθρώπους της αγοράς;
Ο κ Δήμος Δήμου (bous.rare@gmail.com) τόνισε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από την αρχέγονη αγελάδα τύπου Κατερίνης, υπερτερούν των άλλων συμβατικών εντατικής εκτροφής, ωστόσο τίποτε δε θα είχε σημασία αν δεν έφταναν στο πιάτο του καταναλωτή. Όσο υπάρχει ζήτηση θα υπάρχει και προσφορά. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η βιωσιμότητα της φυλής αυτής παράλληλα με την καλύτερη ποιότητα διατροφής του κόσμου. Τελικά η διάσωση και η αξιοποίηση της αρχέγονης και αυτόχθονης στεπικής φυλής –τύπος Κατερίνης, αποτελεί και μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Και συνέχισε ο κ Δ. Δήμου: Πριν από 35 χρόνια έμαθα ότι στη χώρα μας υπάρχουν ζώα εγκλιματισμένα στο περιβάλλον και προσαρμοσμένα σ’ αυτό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τότε χωρίς δεύτερη σκέψη αγόρασα 71 αγελάδες της Ελληνικής Στέπικης Φυλής Κατερίνης. Τώρα με βεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες ότι τα ζώα αυτά κουβαλάνε το γενετικό απόθεμα που είχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πέρυσι, την παρατεταμένη ξηρασία (Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο), τα ζώα αυτά εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον φτωχό και ξηρό βοσκότοπο που απέμεινε και ανταπεξήλθαν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σε συνέχεια ανέκαμψαν πλήρως αξιοποιώντας την υπερτροφή των αγριόγκορτσων, των βελανιδιών και μετά τους παγετούς, την λαδανιά και πολλά άλλα. Θέλω να τονίσω ότι ανέκαμψαν χωρίς πρόσθετες εισαγόμενες και πολυδάπανες εισροές σόγιας, καλαμποκιού και φαρμάκων.
Τα ζώα αυτά δεν είναι εγκλιματισμένα στο περιβάλλον, είναι το περιβάλλον. Με τη βόσκησή τους έχουν διαμορφώσει το περιβάλλον αυξάνοντας τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας και τα ενδημικά φυτά. Οι Δήμοι αδυνατούν να καθαρίσουν τα ξηρά χόρτα με μηχανικά μέσα λόγω υπερβολικού κόστους, εύκολα όμως καθαρίζονται με τα ζώα αυτά και με υποπολλαπλάσιο κόστος.
Η Δρ Δέσποινα Καρατοσίδη έκανε το διδακτορικό της στις ιδιότητες του κρέατος αγελάδων φυλής Κατερίνης (Ελλάδα) και την ομόλογή της Podolian (Ιταλία). Ανάμεσα στα όσα μας είπε, και έδειξε και μετά γευτήκαμε, σημειώσαμε: Οι νέες απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή για υψηλής ποιότητας τρόφιμα, φτωχά σε κορεσμένα λίπη, αλλά πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουν θέσει νέο πλαίσιο στο χώρο της κτηνοτροφίας. Ακολουθώντας αυτές τις τάσεις, αγρότες, όπως ο κ Δ. Δήμου (Τρίκαλα Θεσσαλίας, Ελλάδα) και στην Απούλια (Ιταλία) επικεντρώθηκαν στην εκτροφή αυτόχθονων ζώων, όπως είναι η φυλή Podolian (Ιταλία) και Κατερίνης (Ελλάδα). Και οι δύο αυτοί πληθυσμοί προέρχονται από τον Bos primigenius ή Uro, την πρώτη φυλή βοοειδών για την οποία υπάρχουν ευρήματα από την εξημέρωσή της που φαίνεται να έχει γίνει το 400 π.Χ. στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι υπάρχουν 23.000 ζώα Podolian στη νότια Ιταλία, τα οποία είναι καταχωρημένα στο γενεαλογικό βιβλίο της Ιταλίας (ANABIC, 2007) και μόνο 217 της φυλής Κατερίνης (ΥΠΑΑΤ, 2008).
Ένα από τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των βοοειδών αυτών είναι η ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, καθώς και η ικανότητα τους να εκμεταλλεύονται τροφές των βοσκοτόπων που ειδάλλως θα έμεναν αχρησιμοποίητες.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ότι οι καταναλωτές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον τομέα της κτηνοτροφίας, καθώς και τις συνέπειες που έχουν στην διατροφή του ανθρώπου. Έτσι προτιμούν όλο και περισσότερο κρέατα ποιότητας, τα οποία να είναι υγιεινά, άπαχα και χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3 και ω6), με θετικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή μια γνήσια και ποιοτική ιχνηλασιμότητα του προϊόντος, ξεκινώντας από τον εξορθολογισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συστημάτων παραγωγής, μέχρι την πιστοποίηση του τελικού προϊόντος.
Στην εκδήλωση ήταν σχεδόν όλοι οι σχετικοί με το αντικείμενο, και ανάμεσά τους διακρίναμε: τον ΓΓ ΥπΑΑΤ κ Ν. Αντώνογλου, τον ΕΓ ΥπΑΑΤ καθ Χ. Κασίμη, τον πρόεδρο της ΕΔΟΚ κ Ε. Γίτσα, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ Θ. Καπρέλη, την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής), τον καθ Γ. Ζέρβα και πολλούς άλλους.

Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα, 6998282382


Λίγο πριν την παρουσίαση-γευσιγνωσία οι: Δημήτρης Μιχαηλίδης, κ Δήμος Δήμου (Κιβωτός Δήμου), ο κ Ζαφείρης Τρικαλινός (Αυγοτάραχο) και ο κ Σπύρος Λιάκος (chef)

Μετά την γευσιγνωσία οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής), ο κ Αλέκος Μπακούρος και ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1

Νέα εκπαιδευτική μονάδα, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο, απέκτησε από χθες ο Ωρωπός