Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Η Πάρος και οι Αποικίες της", με τις αρχαιολόγους Έλενα Παρτίδα, Ντόρα Κατσωνοπούλου και Λίλιαν Καραλή


Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Η Πάρος και οι Αποικίες της" - Paros and its Colonies, θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκέμβρη, στις 6μμ, στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι, Έλενα Παρτίδα, αρχαιολόγος, PhD, ιστορία αρχιτεκτονικής, επιμελήτρια του αρχαιολογικού μουσείου Πάτρας, Ντόρα Κατσωνοπούλου, καθηγήτρια αρχαιολογίας, δρ. πανεπιστημίου Cornell, πρόεδρος ινστιτούτου αρχαιολογίας Πάρου & Κυκλάδων, και Λίλιαν Καραλή, ομ. καθηγήτρια αρχαιολογίας, πανεπιστημίου Αθήνας.
Οι ομιλήτριες θα αναφερθούν στους θεματικούς κύκλους: "Πάρος, η μητρόπολις", "Θάσος, η αποικία στο Βόρειο Αιγαίο", "Φάρος, η αποικία στην Αδριατική" - σημερινό Stari Grad στο νησί Hvar της Κροατίας, "Πάριον, η αποικία στην Προποντίδα" - σημερινό Canakkale της Τουρκίας.
Σημειώνεται, ότι για τη θεματική της εκδήλωσης έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αφιερωμένα στις αποικίες που ίδρυσε η Πάρος στον αρχαίο κόσμο, από τα τέλη του 8ου αρχές 7ου αιώνα π.Χ., στην Αδριατική, στο βόρειο Αιγαίο και στην Προποντίδα. Το δ΄ συνέδριο - Paros IV, πραγματοποιήθηκε το 2015.
Σημειώνεται ακόμη, ότι τα πρακτικά των διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, έχουν εκδοθεί από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων.
Αναλυτικά, ο 1ος τόμος με τίτλο, Παρία Λίθος, περιλαμβάνει, Παριανά  λατομεία, Μάρμαρο και εργαστήρια Γλυπτικής της Πάρου, με επιμέλεια των Δημήτρη Σκιλάρντι και Ντόρας Κατσωνοπούλου, κυκλοφόρησε το 2000, και επανεκδόθηκε το 2010.
Ο 2ος με τίτλο, Ο Αρχίλοχος και η εποχή του  - Paros IΙ, με επιμέλεια των Ντόρας Κατσωνοπούλου, Ιωάννη Πετρόπουλου και Στέλλας Κατσαρού, εκδόθηκε το 2008.
Ο 3oς με τίτλο, Ο Σκόπας και ο Κόσμος του - Paros IΙΙ, με επιμέλεια των Ντόρας Κατσωνοπούλου και Andrew Stewart, εκδόθηκε το 2013.
Ο 4ος - Paros ΙV, με επιμέλεια της Ντόρας Κατσωνοπούλου, περιλαμβάνει 26 επιστημονικά άρθρα, σε δύο μέρη.
Το μέρος I, με τίτλο Πάρος, η μητρόπολις, περιλαμβάνει 8 εργασίες σχετικά με την επιχειρησιακή δραστηριότητα των Παρίων εκτός του νησιού, και τα αρχαιολογικά ευρήματα της τελευταίας 30ετίας, που αναδεικνύουν τον πλούτο και την ισχυρή οργάνωση της πόλης της Πάρου, από τον 8ο αιώνα π.Χ.
Το μέρος ΙΙ, με τίτλο Οι Αποικίες της Πάρου: Πάριον - Θάσος - Φάρος, περιλαμβάνει 18 άρθρα για την ιστορία και αρχαιολογία των αποικιών, ξεκινώντας από την αρχαιότερη αποικία, το Πάριον, που ιδρύθηκε στα τέλη του 8ου αιώνα, την Θάσο τον 7ο αιώνα, και τη Φάρο στο α’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.
Την εκδήλωση διοργανώνει το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, σε συνεργασία με την ομοσπονδία Παριανών συλλόγων.
Περισότερες πληροφορίες, email: paros.iapk[@]gmail.com
Πότε: 12 Δεκέμβρη, 6μμ
Πού: Πνευματικό κέντρο δήμου Αθηναίων, αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Ακαδημίας 50

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής