Χαώδης η κρίση στη Βενεζουέλα, 24 Ιανουαρίου 2019


Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Στις 24 Ιανουαρίου 2019 έχουμε αναταραχές στη Βενεζουέλα. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες  κατεβαίνουν στους δρόμους προς υποστήριξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης  Guaido, ενώ άλλοι  υπέρ του προέδρου Maduro.
 Έχουν αμφισβιτηθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαϊου 2018 και με την ορκομωσία του Maduro ως προέδρου τρίτης θητείας εκλαμβάνεται  ως παράνομος.
 
Στις συζητήσεις για επανάληψη των εκλογών δεν έχουν κατάληξη  και ο Guaido,  αυτοκηρύσσεται προσωρινός πρόεδρος με πρόθεση για διεξαγωγή εκλογών. Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης, εν προκειμένω ο Guaido, βάσει του συντάγματος αναλαμβάνει προσωρινή εξουσία στη περίπτωση απουσίας του προέδρου. Ο Maduro με την υποστήριξη της ηγεσίας του στρατού αντέδρασε και οι συμπλοκές συνεχίζονται με πάνω από 20 νεκρούς. Ο Guaido, στην προσπάθεια για λύση, πρεσφέρει αμνηστία στο Maduro  εάν απομακρυνθεί από την προεδρία, ενώ ο Maduro προτείνειι  συνάντηση και δεν την αποδέχεται ο Guaido και η ένταση συνεχίζεται αμείωτη με το λαό να βρίσκεται σε απελπισία και να αναμένει υποστήριξη που αργεί να έλθει.

Το χάος  στη Βενεζουέλα  έχει   διεθνή απήχηση. 
Ο αμερικανός πρόεδρος
Trump  υποστηρίζει τον Guaido και επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα της οποίας  η οικονομία βρίσκεται σε κατάρρευση με πολύ μεγάλο υπερπληθωρισμό και ο λαός να έχει φθάσει τα όρια της φτώχειας. Το Guaidυποστηρίζει και ο Καναδάς, το Μεξικό και η Βολιβία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει το Guaido και ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο. Ενώ, υποστηρίζει το Maduro,  η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία. Μάλιστα η Ρωσία προμηθεύεται  πετρέλαιο  από τη Βενεζουέλας, που έχει σε αφθονία, και ενίοτε διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Οι Η.Π.Α., που προμηθεύονταιι πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, βάζει στο τραπέζι όλες τις επιλογές ακόμη και τη στρατιωτική επέμβαση και αμερικανοί διπλωμάτες απομακρύνονται από τη Βενεζουέλα και το Μεξικό προσφέρεται να μεσολαβήσει για λύση στη κρίση της Βενεζουέλας. Η Γαλλία , η Γερμανία και η Ισπανία αναγνωρίζουν το Guaido, εάν εντός εβδομάδων δεν κηρυχθούν εκλογές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής