Η Συμφωνία των Πρεσπών από τα ορόσημα για τις εκλογές στην Ελλάδα, 4 Ιανουαρίου 2019


Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2019 επικυρώνεται από τα Σκόπια η συμφωνία των Πρεσπών και το παγνίδι παίζεται πλέον στην Ελλάδα. Στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, ή αρχές Μαρτίου 2019, κατά μεγάλη πιθανότητα, και χωρίς καθυστέρηση έρχεται στο ελληνικό κοινοβούλιο για άμεση επικύρωση η συμφωνία. Ενώ το συγκυβερνών κόμμα, όπως έχει δηλώσει αποσύρεται, σ’αυτή την περίπτωση, από την κυβέρνηση. Βέβαια, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τους 151 ψήφους με διεμβολισμό του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και από του ίδιου του συγκυβερνώντος κόμματος. Διαφορετικά, συνεχίζει ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Η κυβέρνηση κηρύσσει, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, διοικητικές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές το Μάιο 2019, στις οποίες εκτός της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως προαναφέρθηκε, άλλοι παράγοντες είναι η αύξηση του κατωτέρου μισθού σε περίπου €620 από Ιανουάριο 2019, η δυνατότητα για έξοδο στις αγορές στις αρχές του 2019 ως και η ολοκλήρωση της συζήτησης για την εκκλησιαστική περιουσία και για το μισθό των κληρικών.
Απίθανη η επιλογή για επικύρωση της συμφωνίας μετά της εκλογές του Μαΐου 2019, όταν η ‘’καυτή πατάτα’’ πέφτει στα χέρια του νικητού των εκλογών και ο κυβερνητικός εταίρος παραμένει στην κυβέρνηση μέχρι και τις εκλογές.
Η αντιπολίτευση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, πρός το παρόν, για πρόταση μομφής που φαίνεται αναπόφευκτη προφανώς για να μην κατηγορηθεί ότι δεν θέλει στη δική της πιθανή επόμενη κυβέρνηση να επιβαρυνθεί με την εύρεση λύσης σε δεσμευμένο πλαίσιο σε ένα θέμα που έχει διαφωνήσει. Επί πλέον ερώτημα είναι εάν είναι κατορθωτό να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί μια διεθνή συμφωνία με την οποία η FYROM συμμετέχει πλέον στο NATO. Ούτε τα άλλα κράτη-μέλη του NATO φαίνονται διαθέσιμα να επανέλθουν για θέμα που ήδη έχουν αποφασίσει. Παράλληλα, το συγκυβερνών κόμμα έχει δεσμευθεί ότι δε θα στηρίξει πρόταση μομφής.
Ωστόσο, λίγο πιθανό, η κυβέρνηση συνεχίζει ως μειοψηφία και προσφεύγει σε γενικές εκλογές τον Οκτώβριο 2019, όπως κατά επανάληψη έχει τονίσει, με τη λήξη της νυν κυβερνητικής θητείας της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής