Στην τελική ευθεία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο


Στην τελική ευθεία έχει μπει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή ώστε μέχρι τον Απρίλιο να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Όσοι φορολογούμενοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και κατασχέσεις.
Στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανοίξει οι πολίτες θα δηλώσουν ακίνητα, οικόπεδα, οχήματα, σκάφη αναψυχής, εναέρια μέσα μεταφοράς, τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετρητά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, κοσμήματα μεγάλης αξίας.
Με την εφαρμογή του περιουσιολογίου οι οικονομικές υπηρεσίες θα έχουν πλήρη εικόνα για την περιουσία των 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων κι έτσι θα μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό εισόδημα τους. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο και 30.000 ευρώ καταθέσεις και έχει ξοδέψει 40.000 ευρώ μέσω πιστωτικών καρτών και ηλεκτρονικών καταθέσεων χωρίς να έχει μειωθεί το ύψος των καταθέσεων του είναι υποψήφιος για έλεγχο.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πέραν της δημιουργίας της βάσης δεδομένων προχωρά στη στελέχωση της διεύθυνσης του περιουσιολογίου. Παράλληλα σε δεύτερη φάση θα αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε υποθηκοφυλακεία, εμπορικές τράπεζες, ώστε να μπορεί να αντλεί άμεσα μαζικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούνται σε ελέγχους.
Με την χρήση της βάσης δεδομένων και των διασυνδέσεων οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης κάνοντας «έξυπνους» ελέγχους». Οι έλεγχοι αυτοί θα διαπιστώνουν ανά πάσα στιγμή αν έχουν επέλθει αλλαγές στην περιουσία των φορολογουμένων με την άθροιση εσόδων και δαπανών κάθε έτους.
Γιώργος Δημοσθένους
Πηγή:.businessnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής