Το‘’Μπλοκάρισμα΄΄του αμερικανικού προϋπολογισμού για τείχος κατά μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό,


8 Ιανουαρίου 2019

Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.

Ο Trump συνεχίζει για πολλές μέρες να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση υπαλλήλων δημοσίου για να πιέσει το Κογκρέσο, όπου δεν διαθέτει πλειοψηφία, να εγκρίνει πίστωση για το τείχος με το Μεξικό κατά των μεταναστευτικών ‘’καραβανιών’’ από τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα και με προεκλογική υπόσχεση. Προσπάθεια για να πληρώσει για το τείχος και το Μεξικό απορρίπτεται από το Μεξικό.
Από τις 22 Δεκεμβρίου 2018, το 25%, ήτοι 800.000, των ομοσπονδιακών υπαλλήλλων παίρνει άδεια απουσίας ή δεν πληρώνονται. Δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν: η εφορία, οι υπηρεσίες κουπονιών τροφίμων, επιδόματα, οι υπηρεσίες μουσείων και εθνικών πάρκων ως και τα υπουργεία δικαιοσύνης και εθνικής ασφαλείας.

Πρότεινε ο Trump μεταλλικό αντί για στιμεντένιο τείχος στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού με το ενδεχόμενο ότι δεν εκλαμβάνεται ώς τείχος. Οι Δημοκρατικοί όμως απορρίπτουν το αίτημα ως ανήθικο. Επί πλέον, ο Trump απειλεί να κηρύξει κατάσταση ‘’εθνικού επείγοντος’’, οπότε ο νόμος επιτρέπει στρατιωτικές υποδομές όπως σ’αυτή την περίπτωση, αλλά με πιστώσεις από το υπουργείο άμυνας. Πράγμα που δεν αποδέχονται οι Δημοκρατικοί.

Εν τω μεταξύ, από τα σύνορα Μεξικού δέχονται μερικούς που αιτούνται άσυλο και περνούν από επίσημα περάσματα. Η τακτική αυτή έχει αναγκάσει ανθρώπους να διαφύγουν από βίαιες καταπιέσεις στη Λατινική Αμερική και να περιμένουν μήνες στα σύνορα ή να στρέφονται σε διακίνηση λαθραίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1