Το Brexit σε αδιέξοδο εάν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη διαπραγμάτευση


Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019. Η ψήφιση του διαζυγίου αναβλήθηκε το Δεκέμβριο 2018 λόγω αντιθέσεων από βουλευτές της May, από το εργατικό και άλλα κόμματα. Ακολουθεί καθοριστική ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 14 ή 15 Ιανουαρίου 2019.

Η May πιστεύει ότι είναι καλή η διαπραμάτευση για το Brexiτ και αξίζει ψήφισης. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν το κονοβούλιο την απορρίψει, το Brexit βρίσκεται σε αδιέξοδο. Προς αποφυγή τούτου υπόσχεται στους βουλευτές περισσότερο λόγο: σε εξειδικευμένα μέτρα για τη βόρεια Ιρλανδία, μεγαλύτερο ρόλο για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας- Ε.Ε. και εξασφάλιση περαιτέρω διαβεβαιώσεων από την Ε.Ε. σχετικά με τις ανησυχίες για το λεγόμενο ‘’backstop’’ των ιρλαδικών συνόρων.

Εάν η διαπραγμάτευση απορριφθεί, ενδυναμώνονται οι υποστηρικτές της μη διαπραγμάτευσης εξόδου και αυτοί που επιδιώκουν να παραμείνουν στην Ε.Ε. μέσω άλλου δημοψηφίσματος. Πάντως, οι γενικές εκλογές πιθανόν να είναι αναπόφευκτες μέσα σε μήνες, εάν υπάρξει μπλοκάρισμα στη βουλή και η May αποτύχει στη διαπραγμάτευσή της.

Να δούμε ποιές από τις προβλέψεις αληθεύουν προσεχώς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Εγκαίνια την Πέμπτη για το Κέντρο Γεροντολογίας της Αρχιεπισκοπής