Airbnb: Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις;Του Γιώργου Δημοσθένους

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν πάρει διαστάσεις φαινομένου καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb, Booking, Easybnb και άλλων πλατφορμών. Το ερώτημα ωστόσο που εξακολουθεί να απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες είναι αν πρέπει να επιλέξουν την βραχυχρόνια ή την μακροχρόνια μίσθωση. Φορολογικά δεν υπάρχει καμία διαφορά όπως μας λέει ο  φοροτεχνικός  κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου μεταξύ της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου  Airbnb και της μακροχρόνιας μίσθωσης .
Υπάρχει μία σημαντική διαφορά στο τέλος καθώς ο  ιδιοκτήτης στη βραχυχρόνια μίσθωση πληρώνει όλα τα έξοδα του ενοικιαστή ,δηλαδή το ρεύμα το τηλέφωνο και το νερό, ενώ στη μακροχρόνια μίσθωση  όλα αυτά τα έξοδα τα καλύπτει ο ενοικιαστής.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αντιμετωπίζονται σαν να είναι ενοίκιο. Οι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν τα ακίνητα τους  επιπλωμένα και δεν μπορούν να παρέχουν στον ενοικιαστή τίποτα άλλο πέραν των κλινοσκεπασμάτων. Δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες ξενάγησης, μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο , reception, γεύματα οποιουδήποτε είδους ,καθαρισμού κατά την διαμονή μισθωτή. Αν παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες στοιχειοθετείται επαγγελματική δραστηριότητα  που σημαίνει ότι χρειάζεται έναρξη στην εφορία απόδοση ΦΠΑ, ΕΦΚΑ.
Σε ότι αφορά το εισόδημα  οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι στις ίδιες φορολογικές κλίμακες με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
 
Οι κλίμακες αυτές είναι:
Εισόδημα από ενοίκια 0-12.000 ευρώ , 15% φόρος
Εισόδημα από ενοίκια 12.001-35.000 ευρώ , 35% φόρος
Εισόδημα από ενοίκια 35.001 ευρώ και άνω , 45% φόρος.
Επίσης τα εισοδήματα που αποκτώνται από βραχυχρόνιες μισθώσεις προστίθενται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου , ώστε να προκύψει η βάση υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία ξεκινά από2,2% και φτάνει το 10% .
Η εισφορά επιβάλλεται στο σύνολο των εισοδημάτων του φορολογουμένου άνω των 12.000 ευρώ. Για εισόδημα 12.001 ευρώ - 20.000 ευρώ  2,2%, 20.001 ευρώ - 30.000 ευρώ 5,00%, 30.001 ευρώ- 40.000 ευρώ 6,50%, 40.001 ευρώ - 65.000 ευρώ 7,50%, 65.001 ευρώ - 220.000 ευρώ 9,00%, ποσά άνω των 220.000 ευρώ 10,00%.
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ ενώ σε ότι αφορά το τέλος χαρτοσήμου σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ στη μόνη περίπτωση που η βραχυχρόνια μίσθωση υπάγεται σε τέλος χαρτοσήμου είναι όταν οι «διαχειριστές ακινήτων» μισθώνουν ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ιδιότητα του υπεκμισθωτή, η αρχική συμφωνία μίσθωσης που συνάπτεται με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπάγεται σε τέλη χαρτοσήμου 3 % (πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%).
Τι θα πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος αν διαθέτει ακίνητο μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης;
Ο φορολογούμενος που εκμεταλλεύεται ακίνητα κατά αυτό τον τρόπο θα πρέπει να κάνει εγγραφή στο ειδικό μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας Διαμονής μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.aade.gr και ειδικότερα στο link https://www.aade.gr/polites/eisodema/brachychronia-misthose-akineton
Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στο ειδικό μητρώο, το κάθε ακίνητο θα έχει τον δικό του ειδικό κωδικό ο οποίος θα πρέπει να καταχωρείτε σε ειδικό χώρο της δημοσίευσης της ειδικής πλατφόρμας.
Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει κάθε μήνα δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής. Αν για παράδειγμα ο μισθωτής αναχωρήσει στις 30/1/2019 η υποβολή πρέπει να γίνει μέχρι τις 20/2/2019. Σε περίπτωση που κάποιον μήνα δεν υπάρχουν μισθώσεις  απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής μηδενικής δήλωσης.
Προβλέπεται τέλος πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ αν ο πραγματικός διαχειριστής του ακινήτου παρέλειψε την διαδικασίας εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», κι αν δεν υπάρχει εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1