► Εκδήλωση - διάλεξη στην Κύμη, για το ''Χάος στο κοσμικό μηχανοστάσιο''


Εκδήλωση - διάλεξη του Αντώνη Αντωνίου, μαθηματικού, για το ''Χάος στο κοσμικό μηχανοστάσιο'' πραγματοποιείται στην Κύμη, στις 19 Αυγούστου στις 9:15 μμ. στο Θέατρο του λαογραφικού μουσείου.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο μορφωτικός - εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, στο πλαίσιο των ετήσιων καλοκαιρινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στις αρχές του 21ου αιώνα ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο έχει αλλάξει ριζικά. Το κατακερματισμένο, μηχανιστικό και αιτιοκρατικό σύμπαν του Νεύτωνα, βασισμένο στην ευκλείδεια γεωμετρία, αφού κυριάρχησε επί 300 χρόνια στη δυτική σκέψη, έδωσε τη θέση του σε ένα κόσμο που ξεχειλίζει από δημιουργικότητα.
Οι φυσικοί νόμοι έχασαν την απόλυτη αυστηρότητά τους τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο. Δεν έγιναν όμως αυθαίρετοι, σπάταλοι. Παρέμειναν ''οικονομικοί'' διατηρώντας την κομψότητά τους. Το κοσμικό μηχανοστάσιο, παρ΄ όλες τις φαινομενικές διαταραχές που υπέστη, εξακολουθεί να λειτουργεί, ίσως πιο ελευθέρα, πιο δημιουργικά, με περισσότερη φαντασία.
Έτσι, τα κύματα πιθανότητας του μικρόκοσμου, το χάος του μακρόκοσμου και οι μορφοκλασματικές δομές - fractals από τα οποία είναι πλημμυρισμένη η φύση συνθέτουν ένα άκρως ενδιαφέρον σκηνικό, συνυφασμένο και με την επιβίωση. Σκηνικό στο οποίο εναλλάσσονται σοφά η τάξη με την αταξία, το χάος με την προβλεψιμότητα, το τραχύ με το λείο, το κανονικό με το ακανόνιστο, η άγνοια με τη γνώση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1