Η Βρετανία εκτός Ε.Ε από 31 Ιανουαρίου 2020


Του Δημήτρη Λακαφώση Αντιστρατήγου ε.α.
Το λεγόμενο Brexit ταλαιπώρησε επί σχεδόν 3 ½ χρόνια τη βρετανική κοινωνία και την Ε.Ε.. Έχουν προηγηθεί οι γενικές βρετανικές κάλπες, στις 12 Δεκεμβρίου 2019. Τις εκλογές κερδίζει με απόλυτη πλειοψηφία το κόμμα των Συντηρητικών με 365(+48) έδρες.

Ο εκλεχθείς συντηρητικός πρωθυπουργός Boris Johnson υλοποιεί το Brexit και η Βρετανία εκτός Ε.Ε στις 31 Ιανουαρίου 2020, μετά από 47 χρόνια παραμονής στην Ε.Ε., με ανάμεικτα συναισθήματα στο βρετανικό λαό. Ωστόσο, ο βρετανικός λαός δηλώνει ότι είναι εκτός Ε.Ε., αλλά όχι και της Ευρώπης.

Αρχίζει η μεταβατική περίοδο μέχρι τέλους 2020, χωρίς να αποκλείεται να ζητηθεί και επέκταση, για τις βρετανικές μελλοντικές σχέσεις.

Έχει διευθετηθεί το κόστος, τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών και έχει συζητηθεί και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ Ε.Ε.- Βρετανίας στη Β. Ιρλανδία. Οι ευρωπαίοι που ζουν σήμερα στη Βρετανία ως και αυτοί που θα εισέλθουν μέχρι το τέλος του 2020 υποβάλλουν αίτηση παραμονής το τέλος του 2020.

Παραμένει το θέμα τελωνείων στα σύνορα, οι εμπορικές σχέσεις και το πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας, που η Σκωτία εμμένει προς τούτο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1