Οι αγωνιστές του '21 σε περιοχές της Αττικοβοιωτίας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμος Β´, είναι απόγονος του Καπετάν Ιωάννη Λιάπη

Απο τα Γενικά αρχεία του Κράτους υπάρχουν επίσημα έγγραφα για εκατοντάδες ντόπιους αγωνιστές ,όπως απο το Σχηματάρι,τη Λιάτανη,την Τανάγρα,τον Αυλώνα και τα Δερβενοχώρια που τιμήθηκαν με αργυρά ,χάλκινα και σιδηρά αριστεία ανδρείας.
Απο τα Οινόφυτα διακρίθηκαν ο Καπετάν Ιωάννης Λιάπης,ο Γεώργιος Δάβρης,ο Δημήτριος Δάβρης και ο Γεώργιος Λιβαδιώτης απο το Δήλεσι.
Οι Γεώργιος και Δημήτριος Δάβρης παρασημοφορήθηκαν το Χαλκούν Αριστείο ως Μπουλουκσήδες.
Ο οπλαρχηγός (Εκατόνταρχος)καπετάν Ιωάννης Λιάπης τιμήθηκε με Αριστείο ανδρείας στις 3 Νοεμβρίου 1825.
Για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του ,η πατρίδα του παραχώρησε αγροτική έκταση 400 στρεμμάτων στη θέση «Σούλι» των Θηβών και η οποία αργότερα ανταλλάχθηκε με αυτή του αγωνιστή Βόγλη , στη θέση Λάκα στα Οινόφυτα.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Οινοφύτων, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του, έδωσε το όνομά του σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Κοινότητας .
Ανδριάντας του υπάρχει στον προαύλειο χώρο της βιβλιοθήκης Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β´ του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 13-6-2014 απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο Β´ ,απόγονο του Καπετάν Ιωάννη Λιάπη.
“Φάρο στους τριγμούς που περνάμε” χαρακτήρισε τον ανδριάντα ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι “όταν αντικρίζουμε τέτοιες θυσιαστικές μορφές, παίρνουμε κουράγιο για να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε το σωστό”.
Κάνοντας μια προσωπική αναδρομή στα ακούσματα και τις ιστορίες που άκουγε ως παιδί, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα κατορθώματα του Καπετάνιου, του οποίου η παρουσία παραμένει και σήμερα ζωντανή, όχι μόνο στον τόπο όπου πάλεψε και δημιούργησε, αλλά και στην έκτη γενιά απογόνων του.
(Κατάλοιπα-ψηφίδες ιστορίας και ζωής των Οινοφύτων και της περιοχής τους στη ροή του χρόνου.Αθανασίου Αλεξ.Κατσιφή)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1