Πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στη δημιουργία φυλακής προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα

Στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης το απόγευμα της Τετάρτης, με θέμα την λήψη απόφασης ενάντια στις ενέργειες της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστού κέντρου-φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μαλακάσα, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και ψήφισε την εξής πρόταση:
«Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι ιμπεριαλιστές δεν διέλυαν κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα διαφόρων κρατών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους  διεκδικώντας οφέλη από την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, πολιτική επιρροή και φυσικά αυξανόμενη εκμετάλλευση των λαών.
Δηλώνουμε αντίθετοι στους ιμπεριαλιστές που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών» που θέλουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, που τους στοιβάζουν όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται.
Αυτό επιδιώκει και η ΕΕ, που δίνει κάποια ψίχουλα στη χώρα μας για να αποδεχτεί τον ρόλο της, πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ. Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια υλοποιεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ’ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικού προορισμού.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Ακτοφυλακής όπως κι η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των «απελάσεων» .
Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν προτείνουμε:
Να μην γίνει κανένα νέο hot-spot στην περιοχή μας, ούτε ανοικτό ούτε κλειστό.
Οι αιτούντες άσυλο στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας στην Mαλακάσα με γρήγορες διαδικασίες να μεταφέρονται στις χώρες προορισμού τους.
Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι της περιοχής μας που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.
Τώρα να πιέσει η κυβέρνηση ώστε η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με την Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.
Καμία εμπλοκή και συναλλαγή με τις ΜΚΟ στην διαχείριση του προσφυγικού
Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots, ως μόνιμο προσωπικό, σε κρατικές δομές, Δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
Καλούμε τους φορείς και τους συλλόγους να συσπειρωθούν γύρω από αυτά τα αιτήματα και να απομονώσουν ακροδεξιές και ρατσιστικές φωνές».
Μάρτιος 2020,
Το γραφείο τύπου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1