«Σχεδία Ωρωπού»: Το νέο βιβλίο του Θανάση Τοτόμη

Πάντα πιστεύαμε ότι οι προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας σε διάφορα τοπικά επίπεδα, από ερευνητές που εκτός από δυνατότητες και συγκρότηση έχουν και μεράκι, όχι απλώς αποδίδουν, αλλά προσφέρουν ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα. Το βιβλίο του Θανάση Τοτόμη «Σχεδία Ωρωπού» επιβεβαιώνει πανηγυρικά την παραπάνω εκτίμηση, καθώς προσφέρει χρήσιμη γνώση και στοιχεία για την ιστορία του Ωρωπού.
Μέσω αυτής βέβαια «φωτογραφίζονται» διάφορες περίοδοι της ιστορίας της χώρας μας και πως άφησαν το «αποτύπωμά» τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Στο βιβλίο γίνονται αναλυτικές αναφορές:
-Για το αρχαίο θέατρο του Αμφιαρείου Ωρωπού, του οποίου γλυπτά και επιγραφές βρίσκονται σε μουσεία όπως του Λονδίνου και του Βερολίνου, με πάγιο αίτημα να επιστρέψουν στον τόπο τους.
-Για την ανασκαφή των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων.
-Για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής με τηναπαλλοτρίωση του κάμπου του Αυλώνα.
-Για το σεισμό της 20ης Ιουλίου 1938 με απολογισμό 100 νεκρούς και 8.000 τραυματίες στην περιοχή.
-Για το πως παρουσιάζεται ο Ωρωπός στα ιταλικά γράμματα.
-Για τη φιλοξενία στην περιοχή του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου το 1945, αλλά και του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη την ίδια χρονιά
-Για τη φυλάκιση του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στις φυλακές Σκάλας Ωρωπού από τον Οκτώβριο του 1969 έως τον Απρίλιο του 1970.
-Για την παρουσία του Μανώλη Χιώτη στον Ωρωπό.
-Για τους πολιτικούς κρατούμενους «επώνυμους» και «ανώνυμους».
Βιογραφικό Θανάση ΤοτόμηΟ Θανάσης Τοτόμης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι η δεύτερη παρουσία του στα γράμματα, έχει προηγηθεί η συμμετοχή του στο συλλογικό έργο “Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, 1978-2018, 40 χρόνια”, εκδόσεις Πικραμένος 2018. Αρθρογραφεί στις ηλεκτρονικές εφημερίδες alfavita.gr, Τhebest.gr, tvxs.gr, “Ανεξάρτητος Παρατηρητής”. Έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Εξόρμηση και Αλλαγή Πάτρας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Αστρολάβος και έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μανώλης Χιώτης: ''Έφυγε'' σαν σήμερα - Στον ιστορικό μώλο της Σκάλας Ωρωπού το 1970, τραγούδησε το Ροδόσταμο

Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του πανεπιστήμιου Αθήνας, με έδρα τα Ψαχνά, της σχολής οικονομικών και πολιτικών επιστημών, με σ/ν του υπουργείου Παιδείας

Σε εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία, το γενικό λύκειο Σκάλας Ωρωπού "Μίκης Θεοδωράκης"

Στο "Σπίτι με τ’ Αγάλματα" η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδας, για την τέχνη και την τεχνική του κεντήματος της Αυλωνίτικης φορεσιάς

Το Γυμνάσιο του Αυλώνα, στην εκπομπή "ΕΡΤ Report", της ΕΡΤ1